Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Арабски специалитети с риба

Арабски специалитети с риба

Арабски специалитети с риба

Арабската кухня, известна със своето богатство от вкусове и аромати, е и една от най-древните. Набляга особено много на ароматните води, на дъхавите треви, на зеленчуците, на агнешкото месо, бобовите култури, булгура, лимоните, меда и др.

Независимо че рибните ястия не са толкова предпочитани от арабските жители, те се приготвят с голямо старание и под различна форма. Особено популярно е приготвянето на риба на самия Арабски полуостров, където по крайбрежието се среща средиземноморски калкан, бяла риба, риба тон, морски език и др. Рибата може да бъде приготвена пържена, на жар, под формата на шиш или кебап, но много рядко ще я видите сварена.

В Ирак, където в сравнение с останалите арабски държави повече се консумира риба, най-известен е рибния специалитет Масгуф, който се приготвя от опушена риба. Не по-малко популярно е и ястието от печена риба с таханов сос, при което рибата може да е пълнена или не, като ако я пълните, това става със смлени орехови ядки, стрит чесън, кориандър и сол на вкус.

Важно е обаче рибата да е бяла и да е поднесена с таханов сос. Именно това ястие се нарича Самак би тахан и ако искате да внесете малко арабски привкус в ежедневното си меню, можете да се научите да си приготвяте сами този арабски специалитет с риба. Ето как:

Самак би тахан (Риба с таханов сос)

Арабски специалитети: Самак би тахан (Риба с таханов сос)

Необходими продукти: 1.5 кг бяла риба, 5 глави лук, 3 с. л. зехтин, 8 лимона, 3 скилидки чесън, 7 с. л. тахан, няколко стръка магданоз, 1 ч.л. канела, 2 щипки кимион, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: В неголяма купа се смесват счуканите скилидки чесън, изстисканият сок от лимоните и тахана. Всичко се разбърква добре, за да се получи хомогенна смес, след което се добавя кимионът, ситно нарязаният магданоз, канелата и се подправя със сол на вкус. Отново всичко се разбърква до получаването на сравнително гъст сос.

Рибата се измива и почиства, след което се подсушава и се посолява. В тиган се нагрява зехтина и в него се запържват нарязаните на филийки глави лук. Те се постилат в съда, в който ще бъде печена рибата, а самата риба се слага отгоре и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до пълна готовност. Едва тогава върху нея се изсипва тахановият сос и ястието се оставя за още 5 мин във фурната, след което е готово за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest