Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Роля на тахановия сос в арабската кухня

Роля на тахановия сос в арабската кухня

Сусамов тахан

Тахановият сос е неизменна част от арабската кухня, която е една от най-древните в света. Известен и като тахини, той представлява маслена паста, приготвена от много ситно смляно сусамено семе, така че да се получи гъст хомогенен сос, имащ приятен бял цвят.

В европейската кухня често се замества от сусамово масло, което обаче трябва да се използва по-умерено, тъй като има доста по-силен вкус от този на тахновия сос.

С таханов сос се приготвя известният арабски хумус, представляващ пюре от нахут, което се явява и едно от традиционните мезета, предлагани в Близкия Изток. Тази гъста паста освен това се иползва широко и за приготвянето на различни салати и зеленчукови ястия, но може да бъде консумирана и самостоятелно, намазана върху филия хляб.

Заради емигриращото население от ливанци по време на гражданската война от 1990 г, може би ливанската кухня е станала най-популярна от всички кухни в Арабския свят. Характерно за нея е използването най-вече на таханов сос, комбиниран с чесън, мента или лимонов сок, а хумусът се счита за най-предпочитаното ливанско ястие.

Ето как можете да си го приготвите традиционен хумус и да го консумирате заедно със зеленчуци или самостоятелно върху домашно приготвена арабска питка.

Хумус

Хумус (пюре от нахут)

Необходими продукти: 400 г нахут от консерва, 4 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън, 3 лимона, сол на вкус, вода, в която да се свари нахута

Начин на приготвяне: Нахутът се изважда от консервата и се слага в гевгир, за да се отцеди добре, след което се кипва в достатъчно количество вода и се оставя на котлона за около 3 минути, като се разбърква непрекъснато с цел отделяне на люспите. Слага се в купа със студена вода и се премахват боклучетата, които ще изплуват на повърхността.

Отново се отцежда и се слага в блендер за да се пасира. Ако не разполагате с блендер, можете да използвате обикновен пасатор. В друг съд се смесват таханът, зехтинът, ситно нарязаният чесън, сокът от изстисканите лимони и се подправя на сол. Всичко се разбърква много добре, изсипва се при нахута и пак се разбърква до получаването на хомогенно пюре. Поднася се студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest