Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни рецепти с боб от мексиканската кухня

Вкусни рецепти с боб от мексиканската кухня

Боб по мексикански

Мексиканската кухня, която с право се гордее със своите царевични питки, познати като тортияс, със своите буритос, гуакамоле, севиче, бириа и още куп други типични мексикански специалитети, е и една от най-ароматните и пикантни.

Родина на лютите чили чушки, използвани още от времето на ацтеките, и на многобройните сортове царевица, тя се свързва и със своя прочут мексикански боб. Ето как можете да си го приготвите сами и да се насладите на мексиканския пикантен вкус:

Боб по мексикански

Необходими продукти: 450 г предварително приготвен боб със запръжка, 3 ч. л. олио, 1 глава дребно нарязан кромид лук, 2 скилидки чесън, 130 г доматен сос, 1 ч. л. лют пипер, 1 ч. л. чубрица, 1 нарязана чили чушка, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Олиото се загрява в дълбок тиган и в него се задушават счуканият чесън и лукът, след което към тях се прибавят доматеният сос, лютият пипер, бобът и чубрицата. Разбърква се добре и се оставя да къкри така за около 10 минути. Прибавя се нарязаната чили чушка и се задушава още 10 минути. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и ястието се поднася, докато е още топло.

Пиян боб с халапеньо и сос софрито

Боб

Необходими продукти: 800 г шарен боб, 3 глави кромид лук, 7 скилидки чесън, 4 с. л. масло, 5 чили чушки от сорта халапеньо, 2 ч. л. пресен кориандър, 500 мл бира, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Бобът се измива и се накисва във вода за едно денонощие. Отцежда се и се слага да се вари в достатъчно вода. Първите две води се изхвърлят и се долива трета. Към боба се прибавя 1 глава лук, нарязана на едро, 1 с. л. масло и целите скилидки чесън.

След като бобът омекне, водата отново се изхвърля и бобът се прецежда. Нарязва се на много ситно другата глава лук, а доматите се обелват и се нарязват също на ситно. Чушките се запичат на котлона, обелват се, премахва се семето им и се нарязват.

В дълбок тиган се загряват 3 с. л. масло, прибавя се ситно нарязаният лук, а после и чушките, доматите и кориандърът. Всичко се разбърква и преди сосът софрито да започне да прегаря, към него се прибавя бирата и отцеденият боб. Така приготвеното ястие се оставя да къкри около 50 минути и се подправя със сол на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest