Създадоха шоколад, който не се топи в горещини

Шоколад

Белгийският учен Фредерик Дипере създаде шоколад, който има свойството да не се топи при горещини. Идеята му дошла не в родната му Белгия, известна с честите дъждове и не дотам топлите температури, а в далечен Шанхай, където той бил на научна конференция преди пет години.

Там ученът разбрал от първа ръка колко бързо вкусното лакомство може да се превърне в гъста каша, когато е изложено на високи температури. Идеята на Дипре за създаване на неразтапящия се десерт не била толкова свързана с удобството потребителите, колкото с икономически съображения.

Мислех си, че ако искаме да изведем даден продукт в страни като Китай и Индия, трябва да променим нещо, казва ученът, който ръководи научните изследвания на един от най-големите производители на шоколад в света Barry Callebaut, цитиран от икономическото списание Блумбърг.

След пет години от началото на изследвания белгиецът смята, че е готов да пусне в продажба шоколад, който не може да се разтопи в ръцете на клиентите, а само в устата им.

Разработеният продукт към момента остава напълно незасегнат дори и изложен на температура от 38 градуса. Стремежът му е устойчивостта на новия продукт да достигне до температури от 42 градуса.

Ядене на шоколад

Дипре бърза да пусне новите шоколади в продажба, поради факта, че в същата област работят още няколко водещи компании в сладкарската индустрия. Индустрията се стреми да намери начин да отключи потенциални печалби за милиарди в страни с по-топъл климат.

Първоначалните анализи показват, че ако компаниите успят да създадат качествен шоколад, който не се топи при високи градуси, пазарът на вкусния продукт в Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка, Близкия изток и Африка ще нарасне с повече от 50 на сто до 48 милиарда щатски долара до 2019 година. За същия период икономистите предвиждат нарастване на пазара в Европа и Северна Америка с едва 15 на сто.

Изследвания за създаване на нетопящ се шоколад се правят от повече от четири десетилетия. До момента има близо 90 подобни патента, като повечето от тях са направени в последните 10 години.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати