Киселото мляко е полезно, но само по кофичка на ден

Консумация на Кисело Мляко

Ползите от киселото мляко са безспорни. Както при повечето продукти обаче, не трябва да прекаляваме с неговата употреба, за да можем да извлечем максимума от полезните вещества, съдържащи се в него, без да затормозяваме организма си.

Съставът му се различава от този на прясното поради по-високото съдържание на млечна захар, получена при процесите на ферментация.

Киселото мляко има високо съдържание на полезни протеини и въглехидрати. Редица диетолози и лекари го препоръчват при фрактури на костите и луксации заради съдържащите се в него чисти калциеви йони.

Препоръчва се и прием за възстановяване от тренировка, прием при смущения в сърдечно-съдовата система. Калциевите йони са много важен електролит за миокардната функция.

Освен чисто здравословни ползи киселото мляко има забележителни диетични показатели. В него има ниско съдържание на мазнини, което го прави задължителен продукт в менюто на диабетиците.

Кисело Мляко

С млякото хората, страдащи от коварното заболяване, си доставят нужните им въглехидрати, които организмът им е способен да преработи по-бързо и лесно.

Киселото мляко успешно понижава нивото на холестерола в кръвта. Доказано е, че след едноседмичен прием на мляко нивото на лош холестерол може да спадне с повече от 30 процента. Така се намалява рискът от атеросклероза, както и други заболявания на сърдечносъдовата система.

Друга причина за ежедневната употреба на кисело мляко е, че то е ефикасно средство срещу остра констипация – запек и други заболявания, свързани с непроходимост на стомашно-чревния тракт.

То е ефективно и при борба със стеаторея. Съдържащата се в него лактоза дава допълнителна енергия през деня.

Специалистите препоръчват ежедневния прием на кисело мляко, но количеството да не превишава 400 грама. Добре е да се приема заедно с овесени ядки или с чаена лъжичка затоплен мед или пък лъжица сладко от рози, малини, ягоди.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати