gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Поскъпне ли токът, поскъва и хлябът

Поскъпне ли токът, поскъва и хлябът

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121266
Хлебни изделия
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Ако покачат цената на тока, хлябът и тестените изделия също ще покачат стойностите си с около 10 процента, казват производители. От бранша посочват, че разходите за насъщния им струват между 5 и 12 процента от крайната му стойност.

Ако не вдигнат цената на хляба, хлебният сектор е заплашен от фалити и масови съкращения. Средно сметките за ток на една нормална пекарна у излизат около 1400 лева. Големите предприятия плащат сметки между 25 000 и 30 000 лева на месец.

20-процентно увеличение на тези разходи ще променят категорично себестойността на продукта и се очертава едно най-малко 5-процентово вдигане цената на крайния продукт, предава Нова телевизия.

При закуските, които също разчитат на електричеството, ще има увеличение на цените.

По думите на Иво Бонев от Асоциацията на хлебопроизводителите във Варна производителите у нас са принудени да вдигнат цените както на хляба, така и на тестените закуски, защото в противен случай ще трябва да съкращават персонал и заплати.

Хляб

Председателят на Консултативния съвет по зърното - Мариана Кукушева, от друга страна казва, че ако се намали ДДС на 5%, цената на хлебните изделия ще падне с 15 стотинки.

Кукушева казва, че това е единственият начин, чрез който потребителите няма да усетят, че цената на тока се е повишила, докато пазаруват храна. Диференцирането на ДДС до 5% е понижение с 15% от реалната му стойност.

Подобно понижение ще намали крайната цена на хляба с 12%, а 3% от ДДС ще останат по веригата за допълнителни разходи.

С колкото се намали ДДС-то, горе-долу с още толкова ще бъде намалена цената на крайния продукт – обяснява експертът.

Голяма е вероятността планираното покачване на тока да се отрази на целия хранителен сектор, тъй като всички те използват електричество за производство на стоките. За момента обаче отделните производители не са обявявали какво увеличение трябва да очакват потребителите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати