Видовете кафе според начина на приготвяне

Видове Кафе

Ароматната чаша топло кафе е първото нещо, към което голяма част от хората посягат сутрин. Кафето е обичана напитка не само заради въздействието, което оказва, но и заради приятния си вкус и още по-приятния аромат.

Преди да достигне до всеки от нас чашата с кафе, има дълъг процес, започващ от отглеждането на растението, следва събирането на зърната, изпичането им, после смилане и пакетиране. След закупуването му единственото, което трябва да направим е да си го приготвим. Ето и кои са най-разпространените видове кафе според приготвянето:

Еспресо – най-широко разпространения вид кафе, който се използва за направата на еспресо е Робуста. В него има повече кофеин, отколкото в Арабиката, освен това е и с по-ниска цена, освен това Робуста е по-малко чувствителен към температурата сорт и образува плътен каймак на чаша еспресо. Въпреки че Арабиката рядко се използва за направата на еспресо, предимно заради високата си цена, този вид кафе, приготвенo от 100 % зърна Арабика, се смята за по-качествено, тъй като има по-фин вкус.

Еспресо

Кафето, което достига до пазара, най-често е събирано с помощта на машини – разбира се, по-скъпите сортове се събират на ръка. После зърната се отделят от основната им обвивка и остатъкът от тях се изпича в барабани, които се въртят, за да може да се изпекат зърната равномерно. Температурата е около 232 градуса по Целзий, а времето, което е необходимо, е между десет и двайсет минути. На тази температура се изпичат и зърната, от които в последствие се приготвя еспресото.

След изпичане, зърната трябва да се оставят между 12 и 36 часа, за да се отделят всички газове, които се създават по време на изпичането. Изпичането на зърната причинява химични промени – зърната кафе съдържат към 1500 химически вещества, които взаимодействат по между си, като крайната цел е ароматна чаша кафе.

Правилният начин за приготвяне на еспресо е точно толкова важен, колкото събирането и изпичането на зърната. Необходими за 7–8 грама смляно кафе, което да поставите в машината си. По-голямата част от т. нар. еспресо кафе машини не приготвят еспресото както трябва. За да разберете, че сте направили качествено кафе, то трябва да има хубав каймак отгоре. Въпросните кафе машини за еспресо най-често приготвят кафе от типа Мока – тоест използват налягане с пара, която преминава през кафето, но генерира до 1.5 бара.

Черно кафе

За да се приготви хубаво еспресо, са нужни 9 бара. След приготвянето му, еспресото трябва и да се консумира по определен начин. В Италия например, традицията повелява напитката да се пие на 3 до 4 глътки, като преди всяка се вдишва дълбоко, за да се усети ароматът на напитката.

Краят на ритуала идва със шумното тропване на чашката в чинийката. Италианската традиция изисква в еспресото да се сложи захар. Според истинските ценители, обаче, за да усетиш уникалния аромат и послевкус на еспресото, трябва да го пиеш черно.

Шварц кафе се приготвя със две супени лъжици кафе. Технологията на приготвяне тук е доста по-различна от начина на приготвяне на еспресото. За да си направите шварц кафе ви трябва специална машина с филтър, френска преса или капкова машина, а приготвянето на самата напитка отнема малко повече време, отколкото е нужно за чаша еспресо. По време на приготвянето, през кафето преминава вряща вода, която се задържа по-дълго в смлените зърна и накрая се прецежда през филтъра в машината. За шварц кафе зърната са по-едро смлени, отколкото за еспресото.

Инстантно кафе – този вид кафе се изпича на 165 градуса по Целзий между 8 и 15 минути. Зърната трябва да бъдат изпечени между 25 и 75 %, като по време на изпичането се използва флуидизирано печене.

Това ще рече, че между 30 секунди и 4 минути кафето се пече на по-ниски градуси, за да може да се запази ароматът им. След като кафеените зърна се смелят на много ситно, се поставят в разтвор с вода – при този етап зърната се премазват и всичко това се загрява на между 155 и 180 градуса по Целзий.

Турско кафе

Следва и последният етап - премахването на водата, което се прави чрез изсушаване или замразяване. След като кафето вече е готово, приготвянето на чаша ароматна напитка е изключително лесна. Ако искате силна напитка, трябва да добавите по-голямо количество кафе. Заливате с топла вода и разбърквате. На някои места по света (Испания, Италия, Португалия) инстантното кафе се приготвя с горещо мляко.

Един истински любител на кафето не може да не умее да приготвя турско кафе - за да се приготви, зърната се изпичат добре и се смилат на по-ситно, отколкото кафеените зърна за еспресо. За да стане хубаво кафето, препоръчва се да се смесят няколко вида кафе – може да се направи смес от етиопско, йеменско кафе, да се добави робуста и др.

Турското кафе се прави в медно джезве, като освен кафето се слага вода и захар. Идеята е кафето да се вари на много бавен огън, докато се надигне напитката. За една чашка кафе са нужни 1 -2 с.л. кафе и чашка вода. Когато кафето започне да завира и да се надига в джезвето, трябва да го отдръпнете от котлона. За да има хубав каймак, джезвето трябва да се стеснява в горната си част.

След това напитката се сипва бавно, за да се запази каймакът. Според някои хора, кафето трябва да се надигне няколко пъти, но това е по-подходящо за сортове кафе, които не са толкова изпечени. Колко изпечено е кафето се разбира по цвета му – по-тъмния цвят означава по-изпечено кафе.

Капучино

Фрапе, Айс кафе – все напитки, които са подходящи за топлото време. Най-често айс кафето се прави с еспресо и топка сладолед – понякога се добавят и сметана и лед. Фрапето започва своята история още през 1957 година, а днес го приготвяме с шейкър, в който се добавят 1 с.л. кафе, захарта (захарен сироп) и малко вода. Разбива се до получаване на пяна, а после се добавя лед и мляко или вода.

Капучино, лате макиато – тези напитки, които са толкова популярни днес, се приготвят на базата на еспресото. Капучиното се приготвя със затоплено мляко, което се разбива до образуването на пяна. След това млякото се изсипва в чаша, в която вече има току-що направено еспресо.

Лате макиато се приготвя с повече мляко и по-изпечено кафе – обикновено тази напитка се поднася във висока чаша, а целта е да се виждат отделните пластовете от мляко, кафе и най-отгоре пяна. В чашата е сложено топлото мляко с пяна, а отгоре се изсипва горещото еспресо, което остава над млякото и под пяната.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати