Кафето в джезве - по-полезно от инстантното

Кафе в Джезве

Кафето, направено в джезве, е по-полезно от инстантното кафе, обясняват ни експерти. Основната причина за това е, че във вареното кафе има повече минерали, най-вече манган и магнезий, голямо количество витамин В3, както и силни антиоксидантни свойства.

Приготвеното в джезве кафе подобрява здравето на мозъчните клетки и предпазва от няколко вида онкологични заболявания, както и от атеросклероза, посочва се в множество изследвания. Що се отнася до инстантното кафе, оказва се, че всички тези полезни свойства на кафето приготвено на джезве, не важат за разтворимата напитка.

Обикновено за разтворимата напитка се използва кафе с по-лоши качества, а по-голямата част от положителните свойства, които има инстантното кафе, се губят след топлинната обработка.

Освен това в инстантното кафе има по-малко съдържание на зърна кафе. Основната му съставка е захарта, която се комбинира с растителните мазнини и глюкозния сироп, което придава приятен сладък вкус на напитката.

Хидрогенираните растителни мазнини, които се съдържат в разтворимото кафе, са източник на вредни трансмазнини. Полифосфатите, които се съдържат в него, влияят върху здравето на костите, обясняват специалисти.

Пиене на кафе

В една чаша разтворимо кафе има около 100 мг кофеин, а препоръчваният дневен прием на кофеин не трябва да надвишава 300 мг.

Има много митове, свързани с консумацията на ободряващата напитка. Един от тях гласи, че човек се пристрастява към напитката, така както към наркотиците или алкохола. Като стимулант, който влияе на централната нервна система, кофеинът може да доведе до привикване към него.

В никакъв случай, обаче, вкусната чаша кафе и пристрастяването към нея не може да бъде сравнено с пристрастяването към наркотиците, алкохола.

Друг често срещан мит е, че човек не може да спи спокойно през нощта, когато пие кафе. Естествено, ако прекалите и изпиете твърде голямо количество от напитката, вероятно ще ви е трудно да заспите.

Две кафета на ден – едно сутрин и едно следобед, в никакъв случай няма да се отразят на здравия ви сън нощем. Кафето, изпито сутринта, през следобедните часове вече е изгубило ефекта си и не се чувствате бодри.

Ако пък сте хапнали нещо, със сигурност се чувствате уморени. Затова разпределете двете чаши кафе – една сутрин и една следобед, за да можете да сте достатъчно бодри през деня и в същото време да спите нормално през нощта.

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати