Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои са бананите за готвене?

Кои са бананите за готвене?

Кои са бананите за готвене?

Бананите са сред най-масово консумираните плодове навсякъде по света. Освен пресни или добавени към любимия Ви десерт, те могат да бъдат използвани и при приготвянето на различни супи, яхнии и основни ястия.

Колкото и екзотично да звучи вторият вариант, ако изберете подходящия сорт банани, можете съвсем спокойно да замените картофите например. Причината се крие във факта, че те съдържат много нишесте, като по този начин уплътняват ястието.

Когато избирате банани за кулинарни цели, трябва да сте наясно, че ако искате да приготвите торти, сладки рула или други сладкиши, можете да използвате обикновените банани, които се продават във всички магазини. Доколко са сладки, можете да разберете по цвета им, като за десертите задължително избягвайте зелените банани. При приготвянето на солени манджи трябва да се насочите към другите сортове банани, предназначени именно за тази цел.

За съжаление в България това е проблем, но при добър късмет, можете да попаднете и на тях. Този вид банани са доста по-големи от обикновените и в повечето случаи са зеленикави. Те могат да се използват за варене, печене и пържене и са особено разпространени за тази цел в Централна и Латинска Америка.

Банани за готвене

Ето една класическа мексиканска рецепта за ястие с банани Мачо и хляб, като ако не можете да намерите този вид банани, можете да използвате и по-зелените обикновени банани.

Мексиканско ястие с банани Мачо и хляб

Необходими продукти: 1 л пилешки или зеленчуков бульон, 20 филийки хляб от франзела, 1 щипка мащерка, 1 щипка, шафран, 1 щипка сол, 1 щипка канела, 1 щипка смлян карамфил, 1 с.л. захар, 1 с.л. лют червен пипер, 2 глави кромид лук, 5 червени домата, 4 тиквички, 4 картофа, 2 банана Мачо, 225 г свинска мас, 50 г сурови бадеми, 50 г стафиди

Начин на приготвяне: Към готовия бульон се прибавят всички изброени подправки, като е добре шафранът леко да е запечен. Тиквичките се измиват, но не се белят, нарязват се на кръгчета и се слагат за около 10 мин във вряща подсолена вода. По същия начин се слагат и картофите да поврат, но обелени. Отделно в свинската мас се запържат нарязаният на ивички лук и нарязаните на кръгчета домати и банани, но последователно, а не заедно. В намазнена тавичка се подреждат половината филии, половината зеленчуци и бананите, а най-отгоре се поръсва с част от стафидите и бадемите. Процедурата се повтаря и всичко се залива с подправения бульон (сложете толкова, колкото могат да поемат филиите). Ястието се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до пълна готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest