Правила при приготвянето на чай

Чай

Чаят, който според последните исторически данни е открит около 2 600 г. пр. н. е. в Китай по време на митичния император Шен Чунг, бързо успява да се разпространи навсякъде по света и продължава редовно да присъства на масата ни.

За разлика от България и от много други европейски държави, където пиенето на чай се приема като нещо съвсем стандартно, в азиатските страни се спазват определени правила при приготвянето му, а чаените церемонии са нещо свещено.

У нас, често забързани в ежеднеието, си приготвяме чай на пакетчета, защото това става по-бързо. Един китаец или един японец би изпитал неподправено възмущение по този повод. За тях приготвянето на чай е ритуал. Ако искате да не се засрамите, ако посрещате на чай свои гости от Далечния Изток, ето какво е важно да знаете:

1. Изборът на сервиза, в който ще поднасяте чая, е от огромно значение. За предпочитане е той да е порцеланов, а дръжката на каната да е направена от бамбук.

2. Когато избирате кана за чая, винаги гледайте дали капакът ѝ се затваря добре, тъй като в противен случай при поднасянето чаят може да се разлее.

Кана с Чай

3. В Китай чаят се приготвя пред гостите в специални помещения, които служат и за молитви. Тъй като в България надали разполагате с такова помещение, можете да приготвите чая и в кухнята, но задължително трбява да покажете чаените листа на своите гости. Това е свързано с древната чаена церемония, известна като Кунг- фу.

4. Никога не си позволявайте да купувате чай в пакетчета, защото това би билo знак за неуважение към Вашите гости. Избирайте по-скъпите и ароматни чайове, без значение дали са черни, бели, зелени, светлозелени, червени или жълти.

5. Преди да запарвате чая, трябва задължително да измиете с вряла вода каната, чаените чаши и самите чаени листа.

7. Истинският чай се пие без захар, затова такава се поднася само ако някой от гостите изрично Ви помоли за това. В каната обаче никога не добавяйте захар или друг подсладител.

8. Ако сте закупили малки чаени чаши, каквито са характерни за поднасянето на чай в Китай и Япония, е добре преди да сервирате чая, да подготвите и втора запарка, защото ако дотук сте се справили добре, то гостите Ви непременно ще поискат втора чаша чай.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
13.01.2016 15:59
Най - ароматният чай се получава от набраните и изсушени от нас билки. Аз предпочитам липа,шипка, листа от смокиня, мащерка.
0
0