Правила при приготвянето на чай

Правила при приготвянето на чай

Правила при приготвяне на чай

Чаят, който според последните исторически данни е открит около 2 600 г. пр.н.е. в Китай по време на митичния император Шен Чунг, бързо успява да се разпространи навсякъде по света и продължава редовно да присъства на масата ни.

За разлика от България и от много други европейски държави, където пиенето на чай се приема като нещо съвсем стандартно, в азиатските страни се спазват определени правила при приготвянето му, а чаените церемонии са нещо свещено.

У нас, често забързани в ежедневието, си приготвяме чай на пакетчета, защото това става по-бързо. Един китаец или един японец би изпитал неподправено възмущение по този повод. За тях приготвянето на чай е ритуал. Ако искате да не се засрамите, ако посрещате на чай свои гости от Далечния Изток, ето какво е важно да знаете:

Изборът на сервиза, в който ще поднасяте чая, е от огромно значение. За предпочитане е той да е порцеланов, а дръжката на каната да е направена от бамбук;

Когато избирате кана за чай, винаги гледайте дали капакът ѝ се затваря добре, тъй като в противен случай при поднасянето чаят може да се разлее;

В Китай чаят се приготвя пред гостите в специални помещения, които служат и за молитви. Тъй като в България надали разполагате с такова помещение, можете да приготвите чая и в кухнята, но задължително трябва да покажете чаените листа на своите гости. Това е свързано с древната чаена церемония, известна като Кунг-фу;

Никога не си позволявайте да купувате чай в пакетчета, защото това би било знак за неуважение към вашите гости. Избирайте по-скъпите и ароматни чайове, без значение дали са черни, бели, зелени, светлозелени, червени или жълти;

Преди да запарвате чая, трябва задължително да измиете с вряла вода каната, чаените чаши и самите чаени листа;

Истинският чай се пие без захар, затова такава се поднася, само ако някой от гостите изрично ви помоли за това. В каната обаче никога не добавяйте захар или друг подсладител;

Ако сте закупили малки чаени чаши, каквито са характерни за поднасянето на чай в Китай и Япония, е добре преди да сервирате чая, да подготвите и втора запарка, защото ако дотук сте се справили добре, то гостите ви непременно ще поискат втора чаша чай.

Както споменахме вече, има различни видове чай и трябва да ги познавате добре, за да ги използвате правилно.

Кана с Чай

Черният чай се отличава със своя силен вкус и аромат. Това е напълно окислен чай, процесът допринася за подчертаването на различни нотки на шоколад, цитрусови плодове или грозде. Времето за запарване на черния чай е 3-5 минути, при температура от около 95-100°C.

Зелен чай - за разлика от черния чай, той не се окислява. Различните методи за обработка чрез излагане на суха топлина или пара разкриват някои видове аромати, които могат да обхванат широк диапазон, от силен до фин аромат на цитрус, както и нотки на орехи, флорални нотки или ванилия. Време на запарване на зеления чай е 2-3 минути, при температура от около 75-85°C.

Белият чай има ниско съдържание на кофеин, но много високо съдържание на антиоксиданти. Има деликатен аромат поради минималната обработка. Време на запарване на белия чай – от 5 до 10 минути при температура от 100°C.

Още съвети при употреба на чай

Топъл и ароматен чай, който е незаменим в домовете на всеки от нас. Консумираме го ежедневно и ценим лечебните му свойства, но и вкуса. Много пъти обаче, когато влезем в магазин за  чай, търсим специално марките, които виждаме в рекламите.

Това, което не знаем, е, че някои видове чай могат да имат чудодейно въздействие върху тялото ни, докато други могат да създадат дискомфорт. Ето какво още трябва да знаете за приготвянето и употребата на чай.

Не пийте чай на гладно

Пиенето на чай на гладно, особено ако напитката е гореща или изключително студена, може да повлияе на здравето ви поради факта, че може да промени телесната ви температура. Забележката важи и за други напитки, чиято температура надвишава 62 градуса. Те дразнят стомашната лигавица и могат да забавят храносмилането. Идеалната температура за пиене на чай е, когато напитката не ви дразни.

Избягвайте твърде силните чайове

Силните чайове, с високо съдържание на кофеин и танин, които могат да повлияят на здравето ви, могат да причинят безсъние и мигрена.

Не оставяйте твърде дълго чая на огъня

Ако го оставите твърде много на огъня, полифенолите и маслата, които той съдържа, навлизат в процеса на окисляване и правят чая по-прозрачен. По този начин напитката губи своя аромат и терапевтични ефекти. Продължителното кипене също може да доведе до загуба на витамини в чая.

Не пийте чай преди хранене

Пиене на чай

Освен факта, че това може да доведе до намален апетит, пиенето на чай преди хранене може да затрудни храносмилането ви. Специалистите препоръчват да се пие чай най-рано половин час след хранене.

Не използвайте чай за пиене на лекарства

Пийте лекарства с вода. Чайовете имат високо съдържание на танин, което влияе негативно върху храносмилането на хапчетата. Освен това в някои случаи тази практика може да има и странични ефекти.

Пийте само пресен чай

Чаят, който приготвихте вчера, загуби своята хранителна стойност и ползи за здравето. Нещо повече, чаят, оставен за една нощ, е само добра среда за растеж на бактерии.

Чаят може да ви помогне да бъдете по-издръжливи

Учените са установили, че антиоксидантите, съдържащи се в чайовете, особено в зелените, увеличават способността на организма да изгаря мазнините. Така ще откриете, че след чаша чай мускулната ви издръжливост се увеличава.

Чаят намалява риска от инфаркт

Според учените, хората, които пият повече чай, са по-малко изложени на сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. Също така, веднъж влезлият в организма чай поддържа правилното функциониране на кръвоносните съдове, намалява възпалението и други сърдечно-съдови ефекти.

Чаят се бори с рака

Въпреки че има мнения, че чаят няма никаква полза в борбата с рака, най-новите проучвания в тази област показват, че окислителите в чайовете помагат за защита срещу рак, особено рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб и черния дроб. Трябва да се отбележи, че не всичко се основава на консумацията на чай.

Чаят се грижи за талията ви

Няколко участници в проучването редовно пият горещ чай. В резултат на това те казват, че нямат проблем с талията си, за разлика от тези, които не пият тази напитка. Някои учени смятат, че редовната консумация на чай ускорява метаболизма и намалява риска от диабет и инсулт.

Съветите за приготвяне и пиене на чай, споменати по-горе, са още по-подходящи, ако сте фен на черния, белия или на зеления чай. Друга важна подробност е, че чаят трябва да се пие редовно, ежедневно и задължително без захар.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
13.01.2016 15:59
Най - ароматният чай се получава от набраните и изсушени от нас билки. Аз предпочитам липа,шипка, листа от смокиня, мащерка.
0
0