Забравете за нискомаслените храни – от тях се пълнее

Мюсли

Забравете за нискомаслените храни, широко рекламирани от производителите им като „здравословни“ и подходящи за активно спортуващи хора. Това е съвет, който 38-годишният австралийски актьор Деймън Гамо ви дава на драго сърце след проведен от него експеримент.

В продължение на два месеца Гамо се опитвал да консумира единствено и само храни, които били широко рекламирани като здравословни и подходящи за хора, активно занимаващи се със спорт.

Той изключил от менюто си всички онези нездравословни, но ужасно вкусни сладкиши, шоколади и сладоледи.

Какво било учудването му, когато два месеца след началото на експеримента той не само че не бил в по-добра форма, но дори се сдобил с редица здравословни проблеми от уж здравословните храни.

Черен дроб

След продължителната консумация на нискомаслени продукти Деймън се сдобил с няколко излишни килограма, висока кръвна захар на границата на диабет и ужасно омазняване на черния дроб.

Оказало се, че широко рекламираните като здравословни нискокалорични храни далеч не са полезни за организма. Те били тъпкани с добавки и доста захар.

Така актьорът на практика поемал по 30-40 чаени лъжици захар дневно без въобще да си дава сметка за това.

Още повече - той не консумирал нищо, което до може да се отнесе към традиционните видове сладко – подсладени безалкохолни напитки, сладоледи, бисквити, шоколади и др.

Дневното му меню включвало само продукти, които били рекламирани като здравословни, и които грижовните родители често давали на децата си – нискомаслено кисело мляко, спортни напитки, блокчета мюсли, различни видове зърнени храни.

Енергийни Напитки

Повишената дневна консумация на захар удивително бързо довела до влошаване на здравословното му състояние и до омазняването на черния му дроб.

Но това не бил единственият му проблем. Оказало се, че редовната консумация на храни, съдържащи твърде много захар, причинявала резки състояния в настроението му.

Той станал доста раздразнителен, настроенията му постоянно се менели и като за капак изпитвал трудности със запаметяването.

Целият експеримент на Деймън Гамо е заснет на филм, който носи името - The Sugar Film, за него е написана и книга.

След края на експеримента с т.нар. здравословни храни актьорът възвърнал добрата си форма. От позицията на препатил той призовава производителите да слагат по-честни и описателни етикети на продуктите, които предлагат.

Гамо се обръща и към потребителите с призив да внимават много какво купуват и да се информират за всичка.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати