Непознатата лечебна сила на билката дадалан

Брей
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Мнозина от нас обичат да се информират за различните подправки, ароматните треви и билките, които можем да използваме както в кулинарията, така и за лечебни средства. Те наистина са безброй и повечето от тях могат да бъдат намерени в почти всеки по-голям магазин.

Има обаче и такива билки, за които рядко се говори и за които е възможно дори и да не сме чували, макар да се срещат на много места в България. Пример за това е билката дадалан.

Наистина звучи доста непознато, а останалите ѝ имена, с които се среща, са не по-малко неизвестни - брей, брешлял и водогон. Ето малко информация, която да разбули мистерията около тази билка:

1. Дадаланът е от сем. Брейови и представлява многогодишно тревисто растение, което има много фино стебло, достигащо до 3 м. Листата му са заострени с дълги дръжки. Има грабващи очите яркочервени сочни плодове, които в същото време са силно отровни. Това е причината, ако забележите някъде наоколо дадалан, задължително да предупредите децата си да не играят с плодовете му;

2. Дадаланът се среща предимно в Южна България, виреещ свободно сред храсталаците;

Дадалан

3. Дадаланът се използва при ставни болки, както при ишиас, плеврит, ревматизъм, простуда и др. Причината се крие във факта, че дразни кожата, което води до подобряване на кръвообращението.

4. Това, което се използва от дадалана за лечебни цели, не са стъблата или листата му, а коренът. Той се изважда или пролетно или есенно време и се изсушава. Съхранява се в книжни пликове на проветриво и сенчесто място;

5. Според някои народни билкари подземната част на дадалана може да е полезна и при туберкулоза и хемороиди;

6. Ако искате да си направите отвара от дадалан, трябва да сварите 1 с. л. от нарязаната подземна част в 450 мл вода за около 10 мин. След това прецеждате течността и приемате от нея по 50 мл по 3 пъти на ден преди ядене;

7. Можете да си направите и лосион от дадалан и да го прилагате външно. В този случай трябва да настържете подземната му част и да я накиснете в продължение на 25 дни в 500 мл силна ракия и 500 мл зехтин. Ако не разполагате с ракия, можете да използвате и само зехтин, но не 500 мл, а 1 л.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати