Полезни свойства на билката винче

билката винче
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Билкарството е старо колото света, а заради огромното богатство от билки, виреещи в България, продължава да е много популярно и в наши дни.

Билките се използват масово във фармацията, козметиката и кулинарията, като повечето от тях са с доказани полезни свойства и лечебни сили. Трудно е за един обикновен любител на билките да знае всичко за тях и за това на помощ се притичват истинските билкари със своите неизчерпаеми познания за билките.

В Южна България особено разпространено е растението винче, класифицирано също за билка и използвано в случаи на диария. Известно е и като паче гнездо, алкана бояджийска и айваджива и е от сем. Грапаволистни. Ето какво е добре да знаете за него и как да използвате винчето за лечебни цели:

1. Винчето се среща из сухите и каменисти райони в южните части на страната ни. То е вид полухраст и може да бъде разпознато по сиво оцветените му и окосмени листа и сините цветове.

2. Винчето съдържа смола, алканин, танини и др.

3. Винчето свива кръвоносните съдове, поради което има запичащ ефект върху човешкия организъм. Използва се и при кожни проблеми.

отвара от билката винче

4. От винчето се използват корените му, които трбява да се извадят или през периода март-април или септември-октомври. Те се измиват, изсушават се на колкото големи части пожелаете, прибират се в хартиени пликове и се съхраняват на сухо и проветриво място.

5. Като компрес отварата от винче може да се иползва и при шипове, ревматизъм или изкълчване, защото има обезболяващ ефект. В този случай обаче то се смесва с овча лой, за да придобие подобна на крем консистенция.

Казано по-подробно - около 50 г корени от винче се смесват с около 250 г овча лой и се оставят да врят на тих огън за 15 мин. Тази смес се прецежда през марля и с нея се мажат засегнатите участъци.

6. Ако искате да използвате билката за пиене е достатъчно да залеете 1 ч. л. от корените с 500 мл вряла вода и да я оставите така около 1 час. След като отцедите течността, трябва да приемате по 50 мл преди ядене.

7. Според много билкари винчето помага и при запушени канали и безплодие при жените.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати