Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Два апетитни начина да приготвим говежди мозък

Два апетитни начина да приготвим говежди мозък

Как да приготвим говежди мозък

Когато приготвяме някое празнично меню за семейството си или просто сме поканили приятели на гости, често се чудим какво да поднесем, освен традиционните пържоли, които са втръснали на всички.

Наистина всичко зависи от това доколко ще е официален поводът, но ако просто искате да предложите на семейството или приятелите си нещо по-различно и нетрадиционно, няма нищо по-добро, ако се научите да приготвяте говежди мозък.

Ястията стават много вкусни, изглеждат доста по-екзотично, а ако ги сервирате и правилно, със сигурност бихте впечатлили всички с кулинарните си умения.

Ето какви рецепти с говежди мозък можете да пробвате:

Говежди мозък с доматен сос

Говежди мозък

Необходими продукти: 1 говежди мозък, 1 морков, 1 резен целина, 2 дафинови листа, 1 с.л. оцет, няколко зрънца бахар и няколко зрънца черен пипер, 4 домата, 4 с.л. масло, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. мед, няколко стръка магданоз, сол на вкус

Начин на приготвяне: Мозъкът се измива и се накисва в студена вода за 1 час, след което му се премахва ципата и се слага във вода, към която е добавен нарязаният морков, целината, оцетът, дафиновите листа, черния пипер, бахарът и сол на вкус. Вари се до пълна готовност. Отделно доматите се задушават и се претриват. От маслото и брашното се прави запръжка, прибавя се медът и се разрежда с доматите. Така приготвеният сос се оставя да къкри 15 мин, подправя се на сол и черен пипер. Готовият говежди мозък се нарязва на филии, нарежда се в подходяща чиния, полива се със соса и всичко се поръсва със ситно нарязаният магданоз.

Кюфтета от говежди мозък с картофи

Рецепти с говежди мозък

Необходими продукти: 1 говежди мозък, 5 картофа, 2 яйца, сол, черен пипер и кимион на вкус, 1 с.л. масло, брашно за овалване, олио за пържене

Начин на приготвяне: Говеждият мозък се сварява, като в гореописаната рецепта, но пак след като е киснал във вода. Отделно се сваряват картофите в леко подсолена вода и те заедно с мозъка се намачкват до получаването на пюре. Към тях се прибавят яйцата, черният пипер, маслото, кимиона и всичко се подправя със сол. Разбърква се добре и се оставя да престои 30 мин. От тази смес се оформят кюфтенца, които се овалват в брашно и се запържват до златисто в олиото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest