gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Горчивата бира е най-полезна

Горчивата бира е най-полезна

Горчива бира

Добра новина за любителите на пенливата напитка. Оказва се, че бирата не само е вкусна и особено подходяща по време на летните жеги, но и полезна. По думите на професор Божидар Попов, който е председател на Българското дружество по хранене и диететика, бирата е поне толкова полезна, колкото и виното.

Но и сред бирите има видове, чиито качества превъзхождат тези на останалите. Според експертите най-полезните видове бира са горчивите.

У нас се предлагат няколко вида горчива бира, които най-общо могат да се характеризират като светли на цвят и бистри. Те са произведени по т.нар. класическа технология от пилзенски тип. Направени са по метода на долно ферментиращите дрожди.

Има и бири, произведени по метода на горно ферментиращите (пшенични) дрожди, които са мътни, с изразен плодов вкус, които ферментират при по-високи температури, но те са, както се казва друга бира.

В миналото бирите от пилзенски тип са отлежавали цяла зима, откъдето идва и наименованието им - отлежали бири. Горчивината при бирите зависи основно от дозирането на хмела.

Именно с хмеловите горчиви киселини се свързва и полезността на светлите бири. Растението хмел притежава противовъзпалителни, антисептични и дори противоракови свойства, които са познати от векове.

За полезните свойства на бирата говори и фактът, че в пивоварните фабрики никой не боледува от туберкулоза, тъй като туберкулозният бацил не вирее в такава среда.

Според професор Попов при равно съдържание на алкохол горчивите бири са по-богати на антиоксидани, които, както знаем, неутрализират свободните радикали и спират окислителните процеси в клетките. Това е от ключово значение за здравето, защото оксидативният стрес уврежда клетките и по този начин отключва множество болести.

Бира

По-горчивият вкус на бирите се характеризира и с известна стипчивост, която се дължи на комбинацията от антиоксидантни полифеноли от хмел и малц, които естествено се съдържат в напитката.

Експертите са категорични, че най-полезни са т.нар живи горчиви бири, които добиват все по-голяма популярност и у нас.

Всъщност допреди около 150 години всички бири, които хората са произвеждали, са били живи. Днес в световен мащаб се произвежда твърде малко такава бира, което е свързано предимно с доста късия ѝ срок на годност.

Живата бира е изключително богата на активни дрожди, които действат като антиоксиданти. Освен това е богата на белтъчини и витамини от група B, както и десетки биокативни вещества, полезни за здравето.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати