gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои храни са киселинни?

Кои храни са киселинни?

Киселинни храни
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Храната, която ежедневно приемаме, има пряко влияние върху здравословното ни състояние. Хранителните продукти се делят на киселинни и алкални. Това не означава, че всеки кисел продукт е кисела храна. Така например лимонът е алкална храна, независимо че има кисел вкус.

Повишената киселинност в организма се причинява най-вече от киселинните храни и продукти, които приемаме. Доказано е, че ракът е следствие на повишената киселинност в организма. Честата употреба на кафе, алкохол, месо и колбаси, както и някои плодове, я повишават. От друга страна са зеленчуците и останалата част от плодовете, които са алкални и се грижат за баланса.

Тялото ни реагира, когато прекаляваме с тези храни, като търси начин да неутрализира киселинността им. Затова са му нужни алкалните храни и води. За нормалното си функциониране тялото ни се нуждае от 90 различни хранителни вещества.

Балансът на алкалните и киселинни храни е от изключително важно значение за нашето тяло. То е съставено предимно от вода. Подобна среда може да притежава киселинни или алкални свойства, измервани в скала, наречена рН. Ако стойностите са под 7.0 – средата е кисела.

Нивата на рН във всяка клетка от нашия организъм са резултат от всички жизнени процеси, които на практика са йонообменни и решаващи за нашето здраве. Небалансирани стойности на рН означава, че дълго време рН нивата са станали твърде киселинни (ацидоза). Подобен дисбаланс води след себе си сериозни здравословни проблеми.

Млечен шоколад

Киселите храни са пъстрият фасул, компотите, плодовете от консерва, белият ориз, белият хляб, спагетите, макарони, риба, пилешко, пуешко, агнешко, яйца, краве сирене, кашу, газирани напитки, вино, млечен шоколад, кафява захар, кетчупът, соев сос, конфитюри, майонеза, горчица.

Сред високо киселинните храни място намират туршии, кисели краставички, трапезна сол с добавена йод, бисквити, сладкиши, свинско, телешко, скариди, рибени консерви, пармезан, деликатесни сирена, черен чай, кафе, ликьор, захарни сиропи, бира, орехи, фъстъци, изкуствени подсладители и оцет.

Специалистите съветват да не се опитваме да спрем приема на тези продукти. Въпросът е да търсим адекватен начин да ги неутрализираме, като ограничим количеството им и поемаме и алкални храни и води за баланс. Приемът на йоненкалций като хранителна добавка също помага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати