Популярните холандски сирена

Гауда
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
5.61 лв.
Виж ››

Холандия има и две запазени марки – сирената и лалетата. И двете са известни и обичани почти наравно. Всъщност местните хора са толкова горди със сиренето си, че изпитват по-голяма радост, когато го продават, а не когато го ядат. Днес холандски компании произвеждат стотици милиони килограми сирене, по-голямата част от които се изнасят в страни от цял свят.

Някои от най-известните видове сирена носят имената на стари холандски градове, където са били продавани в продължение на векове. И въпреки че традициите по приготвянето на сирене са се променили малко или много, вкусовите им качества са си все същите.

Гауда е традиционно холандско твърдо сирене с истински вълнуваща история и запазени традиции в производството. Както повечето видове сирена, Гаудата също не прави изключение, и е кръстено на града, в който е създадено. Град Гауда се намира в Южна Холандия, в близост до Ротердам. Историята на апетитния деликатес започва през 1184 г., което го превръща в едно от най-старите сирена. Твърди се дори, че самият френски крал Луи XIV е бил негов любител.

Когато престои, вкусът на сиренето гауда запазва сладостта си, но става по-остър, а пушената гауда притежава мускатов привкус.

Едам

Едам също е известно холандско сирене, познато със своята ярко червена восъчна кора. В родината му се консумира и такова с жълта восъчна кора, а черната такава означава, че сиренето е зряло поне 17 седмици.

Продуктът се произвежда от краве мляко и е кръстен на пристанището Едам. Обикновено се консумира младо, докато консистенцията му е еластична и мека, а вкусът е сладък и орехов. При по-зрелите сирена вкусът е пикантен и с остър финал.

Лимбургер е вид меко сирене от краве мляко, което се произвежда в Холандия, Белгия и Германия. Историята на сиренето е свързана с трапистките монаси, които започват да го произвеждат през Средновековието.

Лимбургер

Както и при другите сирена, това също е кръстено на родното си място. Лимбургер всъщност е град, който преди векове е бил на територията на Холандия, но днес местността се поделя и между Белгия и Германия. Ето защо те също имат претенции към авторството на млечния деликатес.

Вкусът му се отличава с пикантност, а ароматът е силен. По кората има често следи от бял мухъл.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати