Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Пет храни, които ще ви превърнат в гении

Пет храни, които ще ви превърнат в гении

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Храни за мозък

Безспорно интелектът е въпрос на комбинация от фактори, в това число гени, среда, образование и т.н. Но често хората пропускат факта, че той зависи в огромна степен от правилната диета.

Оказва се, че храните, които поемаме, са ключът към по-бистър ум, добра памет и в резултат на това – успех. Именно от продуктите, които консумираме, зависи работата на мозъка, който е една от най-важните части на тялото.

Ето защо, ако включите в дневното си меню следните храни, имате всички шансове да се превърнете в гении или поне да се радвате на по-услужлива памет.

Риба

Сьомга

Казвали сме го стотици пъти, но няма да се уморим да повтаряме, че рибите са храна за мозъка. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които са от критично значение за работата на мозъка.

Ненаситените мастни киселини предпазват мозъка ни от деменция.

Специалистите препоръчват поне два пъти седмично рибата да присъства на трапезата, като за предпочитане са по-мазните видове риби – скумрия, пъстърва, сьомга и т.н.

Боровинки

Леща

Малките сини боровинки са отлично средство за профилактика на паметта от болести като деменция и Алцхаймер. Редовната им консумация стимулира растежа на нервни клетки. Те са страхотна профилактика срещу развитието на Алцхаймер или старческа деменция.

Леща

Лещата е богата на желязо, което играе ключова роля за снабдяването на мозъка с кислород, а той му е нужен, за да работи безотказно.

Мляко

Редовният прием на мляко е изключително важен за мозъка, за костите и мускулите също. В млякото се съдържа антиоксидант, т.нар. глутатион, който бори свободните радикали и оксидативния стрес, причинител на цял куп болести.

Яйца

В списъкът с полезните за мозъка храни, както и на вашата трапеза задължително трябва да присъстват яйцата. Те са богати на холин – вид витамин от B-групата, която подпомага функционирането на мозъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest