Кайсиите са храна за мозъка

Кайсии
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

За родина на кайсиите се смята областта на източен Таджикистан и северен Пакистан, в подножието на планината Хинду Куш. Старите хроники показват, че древните таджики първи са започнали да отглеждат ароматния и изключително полезен плод.

Днес в планините на северен Пакистан все още се отглеждат кайсии от народността хунзи, която е известна с това, че никой неин представител не се разболява от болести като инфаркт, хипертония, рак, висок холестерол, подагра. Отделно от това всички хунзи – стари и млади, имат перфектно зрение, което не се разваля с настъпването на възрастта. Учените си обясняват този феномен с честата консумация на кайсии.

Проучвания върху въздействието на консумацията на ароматния плод върху организма показват, че той е своеобразна аптека, съдържаща много полезни вещества и витамини. На първо място кайсиите действат изключително добре при анемия.

Те са богати на желязо и по този начин са перфектно средство за справяне с малокръвието. Изследвания са показали, че 100 грама от плода имат същото действие като 250 грама черен дроб. Това се дължи на наличието на кобалт и мед в кайсиите, които провокират по-бързото образуване на бели кръвни телца.

Кайсиите са и храна за мозъка. Те стимулират дейността му, поради високото си съдържание на фосфор и магнезий. Съчетанието между тези два елемента на практика ни прави по-умни.

С това полезните качества на плода не се изчерпват. Той помага срещу рак и слепота. В ядките му се съдържат високи нива на витамин В17, който е познат и като амигдалин. Последните години редица водещи онколози препоръчаха използването на този вид витамин за профилактика срещу рака, както и при терапиите за неговото лекуване.

Кайсия

Важно е да се знае, че ядките трябва да се консумират печени. Експертите от Американското дружество за борба с рака твърдят, че високите нива на каротин в кайсиите намалява опасността от рак на ларинкса, хранопровода и белите дробове.

Наличието на бета каротин в ароматните плодове подобрява зрението. Този вид протеин се трансформира във витамин А, след като попадне в организма. Витаминът участва в състава на зрителния пурпур и образуването на кожата и лигавиците. Освен за зрението витамин А е полезен и за очите, косата, кожата, венците и жлезите, а също и засилва имунната ни система.

Кайсиите помагат и срещу болки в ставите поради високото си съдържание на калций, което ги прави отлично средство при профилактиката на остеопорозата.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати