gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Основните видове ливански мезета

Основните видове ливански мезета

Ливанска кухня

Всеки българин знае какво се подразбира под думата "мезе", но надали подозира, че това понятие е ливанско и няма почти нищо общо с това, което си представяме- нарязани месни деликатеси или сирена.

В Ливан, родината на мезетата, това обикновено са всякакви салати или малки порции месо, поднесени с различни сосове.

Идеята е те да бъдат споделени от всички сътрапезници и често се превръщат в основно ястие. Сервират се в общи чинии, от които всеки си взема, след като е произнесъл името на Аллах, комуто трябва да се благодари за всички природни дарове.

Във връзка с всичко казано дотук е добре някой път да изненадате гостите си, като им поднесете типичните ливански мезета. Ето някои от тях:

1. Фалафели

Всеки е чувал за тези невероятни вегетариански кюфтенца, които се приготвят от нахут и разнообразни подправки, които ги правят наистина неустоими.

Табуле

Не е ясно коя точно е родината им, тъй като се консумират из целия Арабски свят от незапомнени времена. Според повечето източници са от Египет, но бързо са успели да се разпространят не само в арабските държави, но и навсякъде по света.

2. Фатуш

Представлява вид салата, приготвена от ситно нарязани зеленчуци, към които се добавят парченца запържен хляб.

3. Табуле

Корените на тази салата от булгур могат да бъдат проследени още от 7 в., когато е била особено популярна из Средиземноморието. Предполага се, че произхожда от Сирия, но е сред традиционно приготвяните ливански мезета.

4. Баба гануш

Това е салата от патладжани и в превод означава "сладко и прелъстително". Макар това да се свързва предимно с превъзходният ѝ вкус, в Палестина и в Сирия вярват, че с тази салата могат да бъдат прелъстени дори и момите.

Кибе

5. Хумус

Традиционно пюре от нахут, което може да бъде срещнато навсякъде из арабските държави освен в Магреб и околностите му.

6. Кибе

Представляват малки кюфтенца от булгур, кайма и подправки. Задължение на всяка домакиня е да може да ги приготвя и именно по този начин се оценяват нейните кулинарни умения.

7. Лабан маа иджиар

Това е млечен сос, измислен от бедуините, който традиционно се сервира като ливанско мезе. Подобен е на нашата салата Снежанка, но задължително се поднася заедно със стръкчета мента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати