Яжте домати, за да се избавите от комари

Домати

Въпреки предимствата, които си има лятото, не можем да отречем, че този сезон притежава и недостатъци. Един от тях са досадните комари, които са склонни да превърнат почивката ни в същински ад. За да се избавим от тях, е необходимо да се зареждаме с какви ли не репеленти или с подръчни средства като масла от лавандула, розмарин, градински чай, чесън или портокал.

На датата 20 август се отбелязва Световният ден на комара, така че нека поговорим малко повече за това как може да държим тези нахални насекоми надалеч.

Често пъти нямаме под ръка никой от средствата срещу комари и тогава сме на път да се предадем. За щастие изследователи от САЩ откриха нещо феноменално, благодарение на което ухапванията от комари ще останат в миналото и никога повече няма да ви притесняват.

Американските учени установили, че един от най-ефективните естествени репеленти против кръвожадните комари, а и някои други притеснителни насекоми, са доматите - хранителен продукт, който присъстват във всяко едно българско домакинство.

Комари

Както знаем, доматите са вкусни и много полезни. Сега обаче имате още една добра причина да ги включвате във всекидневното си меню.

Според изследователите, проучили сочния зеленчук, ако човек редовно консумира домати, тялото му ще започне да отделя определено ухание, което не би допаднало на хвъркатите гадинки, предават западни издания. Ето защо специалистите препоръчват през летните месеци да се приемат колкото се може повече домати.

По думите на други учени пък от комари предпазва не само похапването на домати, но и самите доматени растение. Според тях именно миризмата на културата отблъсква комарите от насажденията.

Специалистите препоръчват на хората, които искат по естествен начин да се отърват от тези малки нахалници, да поставят по терасите и прозорците си саксии с доматени храстчета. Добра работа биха свършили дори кофички от кисело мляко, в които се отглеждат разсади от домати.

В случай че не желаете да отглеждате в жилището си доматени растения, отново бихте могли да намерите решение на проблема с комарите. Достатъчно е да вземете отнякъде по-големи листа от същите насаждения и да ги поставите около проблемите места в дома си /най-вече прозорци и врати/.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати