Естествените аромати не са по-добри от изкуствените

Сладки

Работна група по околната среда в САЩ изнесе нов доклад, чиито заключения са повече от странни. Според него изкуствените и естествени аромати в храните не се различават особено по качество.

Ежедневно броят на хората, ориентирани към естествените храни и добавки, нараства. Тези хора избягват всичко, получено по изкуствен път. След проведени тестове обаче работната група по околната среда изненадва и разочарова много от тези потребители. Проучването сочи, че естествените аромати не са по-добри от изкуствените.

Ароматите представляват добавки, които, вложени в продукта, подобряват неговия вкус и аромат. Производството им е масово и носи на производителите множество ползи. Чрез тях въз основа на един вид продукт се създава широка гама от различен аромат и вкус на хранителни продукти.

С етикета естествен аромат се спекулира твърде безразсъдно. Самата дума естествен се слага на повечето продукти, за да изглеждат продуктите по-привлекателни, а не толкова спрямо състава им.

Естествените аромати в своята същност са получени от природата и по-точно - от растителен или животински материал. Изкуствените, от своя страна, се синтезират изцяло в лаборатории. Въпреки това обаче в природните и естествени аромати се откриват много повече сложни химични смеси като разтворители, емулгатори и консерванти.

Аромати

При производството те се обозначават като случайни добавки. В същото време изкуствените аромати, синтезирани в лаборатория, се произвеждат по същата формула, както и естествени аромати - следователно са идентични с тях. Те обаче няма как да са чисти природни аналози.

Разбира се, не може да се твърди, че изкуствените аромати са по-добри. Но в същото време превес не взимат и естествените. Случайните добавки в състава им водят до спадане на рейтинга им за хранителни продукти до този на изкуствените аромати.

Въпреки всичко истински натурални аромати съществуват. Това са т.нар. органични натурални аромати. Тъй като са обект на някои по-строги регулации при производството, те са с кристално чиста структура, без синтетични разтворители, носители и консерванти. Те обаче рядко се използват в хранителната промишленост заради по-високата си цена.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати