Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да приготвим с рибешки глави

Какво да приготвим с рибешки глави

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
1 от 2 Снимки

Рибена чорба


Необходими продукти: 500 г рибешки глави и опашки (колкото повече риба, толкова по-вкусна става чорбата), 2 моркова, ½ глава целина, 2 картофа, 1 глава лук, ½ връзка дивисил, ½ ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне: Главите и опашките трябва да бъдат така отрязани, че да е останало и от месото на рибата. Слагат се в голяма тенджера. Добавя им се 1 ч.л. сол и се заливат с вода, докато напълно покрие рибата. Вари се до пълно сваряване.

Когато рибата е готова, се изважда с решетъчна лъжица от бульона. Самият бульон се прецежда през ситна цедка. Когато главите и опашките изстинат, се почистват старателно от костите.

Докато рибните продукти се варят, морковите, картофите и целината се почистват и нарязват на кубчета. Лукът се почиства и се реже на много ситно.

Нарязаните зеленчуци се добавят към прецедения бульон. Тенджерата се връща на котлона. Оставят се да поврят десетина минути, след което се добавя и почистената риба и ситно нарязаният девесил. Поръсва се с черен пипер. Така се оставя да ври още десет минути.

Рибената чорба се сервира леко охладена и с резен лимон.

Рибешките глави обикновено са продукт, който изхвърляме. Познавачите обаче знаят, че това е една от най-хубавите и апетитни части на рибата, стига да сте наясно как да я оползотворите. С глави от риба могат да се приготвят редица вкусни чорби, ястия и мезета, пред които никой не може да устои.

В главата на рибата се съдържа и най-вкусната част от рибното месо, а именно - бузите. За жалост размерът им е твърде малък, за да може да си угодим с количества, с които нашенецът е свикнал, и това, което ни остава, е просто да си повторим, че хубавите неща са в малки опаковки.

От главите на рибите могат да се приготвят още много вкусотии. Един от вариантите е бульон, който перфектно може да послужи за основа на всяка една зеленчукова супа. Друг пък е рибно мезе, приготвен от месото, което остава от неизползваните рибни глави.

А в галерията горе сме подбрали 2 майсторски рецепти с рибешките глави, с които може да упражните кулинарните си умения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати