Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си приготвим сами зеленчукови подправки

Да си приготвим сами зеленчукови подправки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Зеленчукови подправки

Подправките са нещо, без което не може нито едно ястие. Те придават вкус, аромат и възбуждат апетита. Едно добро решение през летните месеци, когато разполагаме с всякакви зеленчуци и подправки, е да си приготвим универсални зеленчукови подправки, които да използваме през зимните месеци. Ето как:

Зеленчукова подправка

Необходими подправки: 1 връзка магданоз, 1 връзка целина, 1 връзка копър, 1 глава лук, 1 глава чесън, ½ или 1 стрък праз, 4-5 средни моркова, 3-4 зелени чушки, 3-4 червени чушки, 1 глава целина, 2 пащърнака, 250 -300 г сол

Начин на приготвяне: Всички зеленчуци и подправки се нарязват на ситно. Не се смилат, тъй като ще се загубят в яденето. Продуктите се смесват заедно със солта. Разбъркват се много добре.

С полученото се пълнят предварително приготвени бурканчета. Притискат се добре. Бурканчетата се затварят. Не се заваряват. Годни са за консумация до следващото лято. Съхраняват се на сухо и хладно място, както и във фризер.

Консервирана зеленчукова подправка

Магданозена подправка

Необходими продукти: 500 г моркови, 500 г чушки, 500 г червени домати, 1 глава целина заедно с листата, 3 връзки магданоз, сол

Начин на приготвяне: Всички продукти се смилат в машинка за месо. Полученото се разсипва в буркани и се стерилизира 10 минути. Подправката се използва за подправяне на всякакви ястия и супи.

Магданозена подправка

Необходими продукти: 4 ч.ч. нарязан магданоз, 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне: Магданозът се измива и нарязва на ситно. Слага се в пластмасова кутия и се поръсва със солта. Разбърква се добре и се прибира във фризера. По този начин подправката запазва вкуса, аромата и цвета си и може да се използва като прясна по всяко време.

Замразен зеленчуков микс

Необходими продукти: 2 глави лук, 2 моркова моркови, 2 зелени и червени чушки, 2 тиквички, по желание - магданоз, копър или целина

Начин на приготвяне: Лукът, морковите и тиквичките се почистват и нарязват на ситно. Морковите се почистват и настъргват. Магданозът, копърът или целината се измиват и накисват.

Всички продукти се смесват. Цялото количество се разпределя на малки дози в отделни торбички. Съхраняват се във фризер. Когато се използват, се изсипват директно във вряща вода или в ястието, без да се размразяват предварително във вода. По този начин витамините се запазват максимално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest