Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитни факти за приготвянето на японските ястия

Любопитни факти за приготвянето на японските ястия

японска кухня

За разлика от много други световно познати кухни, където се набляга на сложните и усукани рецепти, японската кухня залага на по-простите, но изкусително приготвени ястия. Всеки е виждал как изглеждат различните сушита и по колко изискан начин са поднасяни. Ето какво е важно да знаете ако искате да сте по-добре запознати с начина на приготвяне на японските ястия:

1. Японската кухня като цяло се счита за една от най-здравословните. Неслучайно в тази държава средната продължителност на живота е най-висока- 82. 6 години. Освен това в Страната на изгряващото слънце не е никак трудно да срещнете столетници, тъй като техният брой е над 40 000 души.

2. Японските кулинари не разграничават само като вкусове сладкото, соленото, киселото и горчивото, но и т. нар. умами. Това е петият вкус, който се определя като пикантен и се предизвиква най-вече от мононатриевия глутамат, една от най-често използваните подправки в японската кухня.

суши

3. Характерно при японският начин на приготвянето на храните е, че те винаги служат за основно ястие. Това означава, че в Япония няма разграничение между първо, второ, трето ястие и десерт, а всичко се поднася заедно. След като масата е сервирана вече, всеки сам може да предпочете какво да консумира.

4. Японците са майстори на нарязването на продуктите, защото се отделя голямо внимание на това как те са подредени в съдовете. Те смятат, че човек може да се нахрани наполовина само от вида на ястието и наблягат изключително много на естетиката на всяка една порция.

японски храни

5. Начина на приготвянето на японските ястия е в тясна връзка с изповядваната религия, а именно с будизма и шинтоизма. И двете религии държат на естествените продукти, поради което всичко, което е възможно е за препдочитане да се консумира сурово. Типичен пример за това е сушито.

6. Японците са истински факири по отношение на приготвянето на всякакъв вид риба. Трябва да се спомене, че причина за това е не само изобилието от нея, но и факта, че допреди век и половина консумирането на четирикраки животни е било напълно забранено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest