Основни продукти, използвани в японската кухня

Японска кухня
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Така, както царевицата, бобът и лютите чушки се свързват с мексиканската кухня, а използването на голям брой различни подправки е характерно за арабската кухня, така и японската има свои предпочитания.

Голяма част от продуктите, използвани в Страната на изгряващото слънце, са типични за повечето азиатски страни, но има и такива, които можете да срещнете само в Япония, или такива, които се използват масово при приготвянето на японските ястия. Ето някои от тях:

Ориз

1. Ориз

Разделя се на безглутенов и глутенов и се използват най-вече късозърнестите сортове ориз.

2. Риба и морски дарове

Без тях прочутото японско суши би било немислимо. Освен него обаче риба се приготвя и консумира под всякаква друга форма. Японците са прочути и с приготвянето на рибата Фуго, която е много отровна.

3. Фиде

Най-използваните видове са соба (тънко фиде от елда), удон (дебело фиде от пшеница), сомен (пшенично тънко фиде) и чукамен (на вид прилича на полуготовите китайски спагети).

4. Соев сос

Тофу

Това е може би най-разпространеният сос, който се използва за овкусяването на ориз, фиде, зеленчуци, риба и др.

5. Тофу

То присъства на японската маса по начина, по който кравето сирене присъства на българската. За разлика от нашенското сирене обаче японското е приготвено от соя.

Китайско зеле

6. Всякакви зеленчуци

Характерното в японската кухня е, че зеленчуците се консумират сурови или подложени на съвсем кратка термична обработка. Отдава се предпочитание на гъбите, ряпата и т. нар. китайско зеле, което всъщност е японско.

7. Плодове

Те не се поднасят отделно като десерт, но присъстват в приготвянето на различни ястия. Особено популярни са японската круша, наричана наши, и райската ябълка, позната като каки.

Саке

8. Водорасли

Те се изсушават и се използват главно за приготвянето на суши. Най-известни са водораслите нори, уакаме и комбу.

9. Саке

Макар всеки да знае, че това е вид японска ракия за директно консумиране, има и саке, известно като мирин, което се използва само за готвене.

10. Джинджифил

Като подправка се използва масово както пресен, така и консервиран или изсушен джинджифил. Няма суши, което да се сервира без парченца маринован джинджифил.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати