Трите вида пържене в тиган и ефектите от тях

Пържене
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Три са основните вида пържене на тиган - класическо пържене, бързо запържване и паниране. Всеки от тях има своите предимства, основно вкусови, и недостатъци в здравословно отношение.

Класическо пържене

При класическото пържене продуктите се обработват в мазнина, загрята на повече от 180 градуса, до образуването върху тях на златиста хрупкава коричка. За да не изгори приготвяното от нас ястие, е необходимо постоянно да го обръщаме. Когато подготвяме храна с класическо пържене, не трябва да забравяме да сменяме мазнината, защото при продължително използване тя се окислява.

Употребата на мазнина, ползвана за пържене за подготовката на ястие, е абсолютно недопустима, предупреждават експертите. Това може да доведе до сериозен риск за здравето.

Класическото пържене води до отделяне на трансмазнини от приготвяния продукт, които, от своя страна, водят до диабет, наднормено тегло, отслабване на костните връзки и дори до сърдечносъдови заболявания.

Бързо запържване

Експерти алармират, че бързото запържване или познатият метод от родната кулинария - запръжката, е национален бич за сърдечното здраве на българина. Два са основните вида запръжки – твърда и мека. При първия вид в тигана се пържат олио, лук, брашно и пипер. При другия в олиото се поставят домати, моркови, целина и магданоз.

При бързото запържване от продуктите се отделя веществото акриламид. В индустрията то се употребява за приготвянето на пластмасови изделия. Попаднало в големи количества в организма, това вещество има канцерогенно въздействие и води до генни мутации.

Паниране

Паниране

Панирането се отличава от останалите видове пържене, защото при него освен вкусовите, се запазват и ароматните качества на приготвяния продукт. Няколко са видовете паниране. Обикновено се ползва само брашно, брашно и яйца или масло и галета.

Панирането е изключително вредно, защото при него се променя съставът на самата мазнина и се отделят свободни радикали, имащи неблагоприятно въздействие върху протичащите в клетките физиологични процеси. Понякога това въздействие е толкова силно, че може да увреди генетичния материал на клетката и да доведе до мутация.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Янка Горанова
Всички видове пържене са вредни. Единствено за пърженето на тефлонов тиган с буквално 2-3 капки олио или зехтин е приемливо. Всичко друго става мазно, тежко и вредно.
0
0
Наталиа Петрова
Интересна статия, определено ме накара да се замисля за някои неща.
0
0