Традиционни съдове и уреди, използвани в японската кухня

японски съд зару

Всяка световна кухня приготвя своите традиционни ястия не само с определени продукти и конкретна технология, но и с използването на специфични кухненски съдове и уреди. Така например мароканците приготвят своя кускус в специален съд, познат като кускусиера, ислямите от Магреб готвят предимно на глинен съд, познат като тажин, а в Мексико приготвят своите царевични питки тортиля на тортилиера.

Ако говорим за Япония обаче, тук съдовете и уредите, които се използват, са доста различни и са направени предимно от естествени материали. Това се свързва не само с идеята на самата японска кухня, но и на религиите будизъм и шинтоизъм, които се изповядват в Страната на изгряващото слънце и които освен че проповядват преклонение пред природата, вървят ръка за ръка и с японската кулинария. Ето кои са от най-често използваните японски съдове и уреди и какво е важно да знаете за тях:

1. Бамбукова цедка, известна като зару

Този традиционен японски съд се използва за варенето на пара, което в Япония е много използван метод на термична обработка на повечето продукти. Представлява дървена плитка кошница, която се употребява за отцеждане.

2. Сервиз за чай

японски чаен комплект

Още с навлизането на чая от Китай в Япония, се създават и т. нар. чаени церемонии, които не могат да бъдат изпълнявани без сервизи, определяни за истински уникат. Обикновено чашите и каните са керамични или от порцелан, като дръжката на каната е от бамбук.

3. Порцеланов сервиз

Няма японско домакинство, което да не разполага с такъв. Важното е да има както чинии и купи в овална форма, така и такива с правоъгълна или квадратна форма. На сервирането се отделя много внимание, като ястията, които имат кръгла форма се сервират в кръгли съдове, които да изпъкват на фона на ъгловите.

4. Пръчици

Няма как да сервирате японските ястия без да сте се снабдили с пръчици за хранене. Това е все едно да сте сервирали на гостите си храна без да сте им сложили вилици и ножове.

5. Шпатули, изработени от дърво или бамбук

Те се използват предимно при разбъркването на ориза за суши, тъй като така се предпазват оризовите зрънца от повреда.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати