Какви опасности крие храната, съхранявана на открито?

Заведения за хранене

Сериозни грешки бяха открити след проверка на Агенцията по храните у нас наскоро. Оказва се, че в търговските обекти се наблюдава неправилно съхранение на месо и риба през лятото. Освен това във въпросните места за хранене дори не разполагат с документи за произхода на млечните продукти, с които работят.

Проверка на столичен парк например показва, че през лятото тук се предлагат какви ли не кулинарни изкушения, които биват изкупувани като топъл хляб от разхлаждащите се наблизо софиянци и гости на столицата. Но дават ли си сметка деца и възрастни в какво е състоянието на храната, която закупуват?

Дори и в най-горещите дни храни се предлагат на открито по алеи и кътчета на парковете и по-оживени места за отдих. Не бива да забравяме обаче, че всички тези бързи храни, с които ни заливат на всяка пресечка, могат да бъдат и много опасни за здравето ни, тъй като месото, яйцата, млечните продукти и рибата лесно се превръщат в наши врагове, ако не бъдат съхранявани според правилата.

Още при първата проверка на капанче в парка са налице нередности. Става ясно, че тук рибата и месните продукти се държат на топло, което означава, че съхранението им е погрешно. Проличава също така, че сиренето не разполага с нужните документи за произход.

Пица на парче

Експертите ще поставят под възбрана съответните продукти. Управителят ще бъде санкциониран и заради начина, по който се размразява рибата и месните продукти. Не остава незабелязан и фактът, че готвачът в същото заведение не носи работно облекло.

През горещите летни дни специалистите от Агенцията по безопасност на храните инспектират търговски обекти и следят с повишено внимание всички пици, сандвичи, продукти, съдържащи яйца, и като цяло храни, които се предлагат на открито. Ако компетентните органи установят груби нередности, съответният търговски обект, може да бъде затворен.

Млечните и месните продукти и въобще хранителните продукти от животински произход са рискови през лятото. Ето защо трябва да се съхраняват в хладилно съоръжение.

Дори да са в срок на годност, не се ли съхраняват правилно, това само по себе си би довело до някакви стомашно-чревни неразположения, обясни д-р Силвия Каменова от Българската агенция по безопасност на храните пред БТВ.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати