Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Какви опасности крие храната, съхранявана на открито?

Какви опасности крие храната, съхранявана на открито?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Заведения за хранене

Сериозни грешки бяха открити след проверка на Агенцията по храните у нас наскоро. Оказва се, че в търговските обекти се наблюдава неправилно съхранение на месо и риба през лятото. Освен това във въпросните места за хранене дори не разполагат с документи за произхода на млечните продукти, с които работят.

Проверка на столичен парк например показва, че през лятото тук се предлагат какви ли не кулинарни изкушения, които биват изкупувани като топъл хляб от разхлаждащите се наблизо софиянци и гости на столицата. Но дават ли си сметка деца и възрастни в какво е състоянието на храната, която закупуват?

Дори и в най-горещите дни храни се предлагат на открито по алеи и кътчета на парковете и по-оживени места за отдих. Не бива да забравяме обаче, че всички тези бързи храни, с които ни заливат на всяка пресечка, могат да бъдат и много опасни за здравето ни, тъй като месото, яйцата, млечните продукти и рибата лесно се превръщат в наши врагове, ако не бъдат съхранявани според правилата.

Още при първата проверка на капанче в парка са налице нередности. Става ясно, че тук рибата и месните продукти се държат на топло, което означава, че съхранението им е погрешно. Проличава също така, че сиренето не разполага с нужните документи за произход.

Пица на парче

Експертите ще поставят под възбрана съответните продукти. Управителят ще бъде санкциониран и заради начина, по който се размразява рибата и месните продукти. Не остава незабелязан и фактът, че готвачът в същото заведение не носи работно облекло.

През горещите летни дни специалистите от Агенцията по безопасност на храните инспектират търговски обекти и следят с повишено внимание всички пици, сандвичи, продукти, съдържащи яйца, и като цяло храни, които се предлагат на открито. Ако компетентните органи установят груби нередности, съответният търговски обект, може да бъде затворен.

Млечните и месните продукти и въобще хранителните продукти от животински произход са рискови през лятото. Ето защо трябва да се съхраняват в хладилно съоръжение.

Дори да са в срок на годност, не се ли съхраняват правилно, това само по себе си би довело до някакви стомашно-чревни неразположения, обясни д-р Силвия Каменова от Българската агенция по безопасност на храните пред БТВ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest