gotvach.bg»Статии»Любопитно»Чужди влияния в японската кухня

Чужди влияния в японската кухня

Японска Кухня

Когато говорим за японска кухня няма как да не си представим различните видове суши, които се предлагат по суши-баровете, заедно със също толкова популярните сашими или темпура.

Това обаче съвсем не е единствената храна, която се приготвя в Япония.

Макар за истинска японска кухня да може да се говори едва след 18 в., много ястия, които са чисто азиатски, са се превърнали в истинско вдъхновение за японските кулинари, които са измисли много добавки към тях и поради тази причина се наричат национални.

Преди това Япония е била подвластна изцяло на чужди влияния по отношение на кулинарните си особености, което е породено най-вече от нейната история, от религията която се изповядва в държавата и от природните ѝ дадености.

Ориз

Ето от кои държави търпи най-силно влияние кухнята на Страната на изгряващото слънце:

1. Китай

Влиянието на китайската култура продължава и днес да се усеща, макар и не толкова силно. Именно на Великата Китайска империя Япония дължи своята писменост и голяма част от обичаите и традициите си. И не само.

Така известното фиде със зеленчуци, познато като якисоба и фидето с бульон, което на японски е рамен, всъщност са китайски национални ястия, а не японски.

Това объркване се дължи на близостта в културното и кулинарното отношение на двете държави, като пример за това е, че и наричаното от нас китайско зеле, всъщност е японски продукт.

Темпура

2. Индия

През 20 в популярният индийски борец за независимост Раш Бихари бяга в Япония, търсейки спасение от преследващите го власти.

Там става много известен и научава местното население как да си приготвя ориз с къри, който днес е познат като каре райсу и се счита за традиоционно японско ястие.

3. Португалия

С идването на португалските мисионери в Япония те се опитват да наложат християнството като религия. Естествено не успяват с това си начинание, но донасят със себе си и много интересни рибни рецепти, сред които и прословутата темпура- кулинарната гордост на Япония.

4. Обединено кралство Великобритания

Именно от англичаните произхожда и ястието никуяга, приготвяно от задушено месо с картофи.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати