Мъж от Смолянско прави сирене по 5-вековна технология

Бяло сирене

60-годишен мъж от смолянското село Бориково произвежда сирене по технология на пет века. Майсторът на сирене Салих Паша произлиза от овчарски род и е запознат с тайната на специфичното сирене от своя прадядо.

Благодарение на особената технология нашите предци са успявали да съхранят млечния продукт, без да разполагат с хладилници в домовете си.

Каква обаче е технологията на това необикновено сирене? Сиренето от мех, известно и като толум сирене и бито сирене, се различава от останалите видове млечни продукти по това, че се съхранява в кожен мех. Той много прилича на гайда, но за разлика от нея се прави от шиле /по-голямо агне/.

Но преди да стигне до меха като сирене, овчето мляко преминава през доста процеси. Първоначално то се прецежда през тензух, смесва се с мая и се сипва в каца, след което се чака да стане като грес.

После идва и моментът на биенето. Този процес се извършва ръчно, като майсторът внимава движенията да са равномерни и непрекъснати. Може да се сложи и малко вода.

сирене

Битото сирене се поставя в казан, където има и затоплена вода. Всичко това се бърка, докато се получи гъста субстанция. След като полученият материал се изцеди от вода, той се използва за пълнене на меха.

Така трябва да го заредиш, че да няма въздух вътре. Трябва да го завържеш горе и да го сложиш на дъската. И така всеки ден го обръщаш, разкрива някои от стъпките на технологията си Салих Пашов пред БТВ.

Мехът, пълнен със сирене, се слага на хладно място и се обръща от време на време. Обикновено отнема около месец, докато сиренето узрее.

Въпреки това млечният продукт може да не се вади от меха и по-дълго. В миналото например той е бил съхраняван по този начин до три години.

60-годишният Салих Пашов е животновъд. Отглежда овце, кози, агнета и теленце. За грижите по животните му помагат сестра му и зет му. Криво му е, че младите хора не се интересуват от животновъдство.

Въпреки това той не губи надежда, че занаятът му ще се запази и дори смята да представи технологията на уникалното сирене в мех по време на Роженския събор.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати