Празниците и храната в японската кухня

Празниците и храната в японската кухня

Както за Деня на благодарността американците по традиция приготвят печена пуйка, така ние на Гергьовден колим агне, а в Деня на мъртвите в Мексико се поднасят любимите ястия на починалите им близки.

Равносилно японците имат свои по-особени кулинарни традиции. В случая не става въпрос за това как се сервира по японски, за типичния начин на японския хранителен режим или за характерната употреба на бамбуковите пръчици, а именно за тясната връзка между японската кухня и японските празници.

Ето най-важните 3 събития според японския календар и какво хората консумират през този ден или период:

1. Празник на Луната, позната като Цукими

Празниците и храната в японската кухня

Той се свързва с наблюдението на есенното пълнолуние, което става между 15 август и 13 септември. Особено популярен е в селата, където по това време се събира реколтата и хората отправят благодарност към Луната. През този период на трапезата се поднасят сезонните зеленчуци и плодове, за да види Луната какъв дар е донесла на хората. По традиция се сервира сладък ориз, известен като данго, и се пие саке, японската ракия.

2. Нова Година, която на японски е Шигацу

Празниците и храната в японската кухня

Това се счита за най-важния празник, защото това е времето, през което се изпраща старата година и се посреща новата с надеждата тя да е по-благодатна от предходната. Това е и времето за празненства. Поради тази причина всички празнични ястия трябва да бъдат приготвени още на 31 декември, за да може от 1 до 3 януари всички да се веселят. На японската трапеза трябва да задължително да присъстват по няколко традиционни ястия, които се сервират в специален поднос, наричан юбако.

3. Фестивал на 7-те билки или Седемте треви на пролетта

Празниците и храната в японската кухня

Чества се на 7-ми януари, когато се поднася каша, приготвена от 7 билки или дъхави треви заедно с ориз. Традицията да се консумира това ястие, наричано от японците нанакусагаю, се спазва без изключения от повече от 1 000 г. Билковото ястие се приготвя, за да бъдат предпазени роднини и близки от заболявания.

4. Периодът, през който цъфтят вишните или Ханами

Празниците и храната в японската кухня

Тогава всички японски семейства излизат на открито да си направят нещо като пикник, като освен че коснумират любимата си храна, се наслаждават и на цъфналите вишнови дръвчета.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати