gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ролята на Соята в японската кухня

Ролята на Соята в японската кухня

Соеви продукти

Когато говорим за соя, обикновено я свързваме с нещо изкуствено, което се слага в кюфтетата и кебапчетата, които купуваме от близкия магазин. Макар и набедена за лош хранителен продукт, соята всъщност е изключително полезна, поради което е сред основните насаждения в страни като Китай, Корея и Япония.

Особено важни са соевите продукти за жителите на Страната на изгряващото слънце. Тъй като там се следват масово будистките схващания за живота, според които не трябва да се консумира нищо живо, соята намира голямо приложение.

Малко известен е фактът, че само допреди век и половина е имало закон, забраняващ консумацията на четирикраки животни, който отпада едва след навлизането на западното влияние в Япония. Дотогава обаче хората е трябвало по някакъв начин да си набавят нужните протеини, които се съдържат в месото, а се оказало, че няма по-добър източник за това от соевите продукти.

Всъщност соята има изключително стабилна хранителна стойност и е източник на много енергия. Тя съдържа около 40% белтъчини, 35% въглехидрати, 20% мазнини и минерали. Ето защо в Япония тя продължава да е много популярна и можете навсякъде да видите соеви насаждения. От соята се приготвят и много продукти, които присъстват в ежедневното меню на японците и които вече можете да срещнете и на нашия пазар. Такива са:

1. Соевият сос

В Япония доста соевият сос се различава по вкус от китайския и се нарича Шою. Японският соев сос също се разделя на тъмен и светъл, като първият се счита за класически. Той се приготвя от равни части соеви и пшенични зърна. Няма как суши да бъде сервирано, без към него да бъде поднесен и соев сос или соев сос, смесен с уасаби.

Мисо

2. Мисо

С това име се свързва най-известната японска супа, но всъщност мисото е вид паста, която се приготвя от ферментирали соеви зърна. Използва се в кулинарията при приготвянето на всякакви супи, както и за овкусяване на сосове.

Тофу

3. Тофу

Тофуто е вид сирене от соя, което присъства на всяка японска трапеза така, както при нас масово се консумира бялото сирене.

4. Нато

Това също е соев продукт, който има доста лепкав вид. Добавя се към салати заради силния си аромат или се изсипва върху ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати