Как се приготвя ориз с миди по японски

Ориз с миди по японски
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Японската кухня, прославила се със своето суши, със супата Мисо и с използването на различни соеви продукти, черпи своето вдъхновение от природата. Това се дължи на изповядваните в страната религии -будизъм и шинтуизъм.

Традиционно в Япония се приготвят всякакви риби и морски деликатеси, независимо дали ще са под формата на суши. Защото японската кухня не е само суши.

Така, както всяка държава има свои рецепти и техники за приготвянето на различни ястия, така и в Япония е много характерно приготвянето на ястия, известни като донбури. Те се приготвят със сварен ориз и с всякакви зеленчукови или месни добавки. Много популярна рецепта за донбури е Асари гохан, която се приготвя с ориз и миди.

Ще трябва да се поясни, че за тази рецепта е добре да избирате кръглозърнест къс ориз и сърцевидни миди или стриди. Ако не успеете да намерите такива, можете да ползвате и нашите черноморски миди, но да са без черупки. Всички останали продукти ще намерите в специализираните азиатски магазини, като бульонът Даши най-вероятно ще е разтворим.

Ето я и самата рецепта:

Асари гохан (ориз с миди по японски)

Небходими продукти: 800 г ориз, 450 г миди без черупката, 1 стрък пресен лук, 10 с. л. саке, 2 с. л. соев сос, 90 мл бульон Даши, сол на вкус

Начин на приготвяне: Веднага след като закупите мидите, ги оставете за няколко минути в студена подсолена вода, за да излезе пясъка от тях, в случай че не са добре почистени. След това в дълбока тенджера се сипват 8 с. л. от сакето и веднага след като то заври, към него се добавят почистените миди.

Необходими са само няколко минути, за да станат мидите готови. Отдръпнете от котлона и в същия съд добавете предварително измития и отцеден ориз, соевия сос, бульона Даши, останалото саке и сол на вкус. Ако прецените, че е необходимо, добавете и малко вода.

Всичко се кипва, след което се оставя да къкри за около 20 минути. Котлонът се изключва, ястието се изчаква още 10 минути със захлупен капак, след което е готово за сервиране. Тъй като в Япония се набляга много на естетиката, можете да поднесете всяка порция, гарнирана с поръсен ситно нарязан пресен лук.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати