gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво да правим, ако детето е злоядо?

Какво да правим, ако детето е злоядо?

Злоядо дете

Злоядото дете е проблем, пред който голяма част от майките са безсилни. Още повече, ако това е първородната рожба в семейството. Справянето със злоядото дете не е невъзможно, но изисква ежедневни усилия, целящи да изградят здравословни навици у малчугана.

Една от причините детето да не иска да яде, е липсата на апетит. Тя е типична за деца на възраст между 1.5 и 6 години. Често родителите спомагат за усложняване на ситуацията, като се оплакват и показват притеснението си пред самото дете.

То често чува как няма апетит, как не обича определени храни и запаметява тази информация. В много от случаите нароченото за злоядо дете се развива в действителност добре, а ръстът и килограмите му са в нормата за неговите възраст и пол.

Друга грешка, която допускат родителите, е непостоянността. Когато веднъж сте забранили нещо, не трябва да се отмятате от думата си. Навиците на хранене, които детето си създава днес, са основополагащи за здравето през целия му живот. Така че забранете чипса, изхвърлете бисквитите и заложете на здравословното и полезното.

За да не се муси на обяда или вечерята си, детето трябва да се храни само в указаните за това часове. Те трябва да са установени и да се спазват, доколкото е възможно. Малките закуски, давани на кратки интервали от време, понижават апетита му. Всякакви закуски преди следващото определено за хранене време, са забранени.

Дете

Между основните хранения трябва да има само по една закуска. Тя обаче трябва да изключва бонбони, сокове, газирани напитки, вафли, бързи храни и подобни. Най-добре заложете на плод.

Детето не трябва да седи повече от нужното време на масата. Използването на методи, като залъгалки и гледане на филмчета, само за да продължи с храненето, не трябва да се прави. Щом спре да се храни и започне да рови с вилица в чинията си, го свалете от масата.

Порциите, които сервирате на детето, не трябва да са големи, колкото на вас ви се иска то да изяде. Точно обратното – те трябва да са малки, а храната трябва да е представена атрактивно.

Наистина злояди деца няма, докато родителите не насадят у тях чувството, че са такива. Липсата на апетит или това, че не харесва определена храна, не правят детето злоядо.

В този случай не помагат наказания или принуждаване да се храни насила. Най-добрият вариант, е в рамките на кратък период от време да оставяте детето само да избира храната си. Така ще разберете какво наистина обича.

Дори да подсигурите храни и напитки у дома, които са полезни за детето, когато излезете навън, вие сте заобиколени от изкушения. Поради това е задължително да носите подходящи плодове и зеленчуци като ябълка, моркови и краставици, за да има какво да предложите на детето, ако огладнее.

Когато вашето дете не хареса една храна, която опитва за пръв път, това не означава автоматично, че няма да я яде никога повече. На децата са нужни повече опити, понякога над десет, за да решат дали наистина обичат да похапват някои храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати