Кулинарно пътешествие: Непалска кухня

непалска кухня

Непалската кухня съчетава в себе си кулинарните традиции на два региона – Тибет и Индия. Храната в нея е наситена с традиции и екзотика.

Традиционните рецепти от Непал се характеризират с проста структура и необичаен вкус. Основните компоненти в тях са пшеницата, оризът, бобовите култури и царевицата, приготвяни в различни комбинации с месо и зеленчуци.

Това се обуславя от факта, че повечето индуси, живеещи в Непал са вегетарианци. Трите основни елемента, съставляващи автентичната непалска кухня, се наричат дал бхат таркари. Те са ориз - бхат, бобови растения - дал и всякакви зеленчуци - таркари. В Непал има традиция тези храни да се поднасят само в собствени отделения в метална плоска чиния, която прилича на поднос или в отделни купички.

Типичният си изтънчен вкус непалските специалитети дължат на широко застъпеното използване на редица билки и подправки. Сред най-обичаните са лют червен пипер, кориандър, пресен лук, куркума, индийско орехче, кардамон, канела, джинджифил, дафинов лист и черен пипер. При приготвянето на маринати и туршии се използва тимур - сечуански пипер. Ястията от леща пък се приготвят с подправката джимбу, която съчетава в себе си вкус на лук и чесън едновременно.

непалска храна

Почти всяко непалско ястие изисква масло. Повечето от ястията се приготвят със синапено масло, други с Гхи - термично обработено краве масло без добавки, а трети - с масло от мляко на як.

Любими в страната са всякакви зеленчукови гарнитури, наречени таркари. В тях обикновено се влагат зелен фасул, карфиол, различни листни зеленчуци, картофи, тиква и се овкусяват с различни подправки. Към основните ястия обикновено се поднасят малки количества чили, лют сос – чътни, туршия – ачар и резенчета лимон.

Повечето храна в Непал се приготвя на въглища. По правило, всеки непалец трябва да яде със дясната ръка, въпреки че все по-често използват прибори. За разлика от по-голямата част от света, в страната е прието хората да се хранят само по два пъти на ден - сутрин и след залез слънце. През деня те похапват само леки закуски и пият чай с мляко - традиционна напитка в Непал, най-често приготвена от чаени листа, сварени в мляко със захар и подправки. Нарича се още масала чай и е особено популярен сред непалците.

Тъй като кулинарното разнообразие на Непал се изгражда от множество регионални кухни, всяка от тях има своите традиции за приготвяне на храната. Така например, най-прочутите готвачи на леща идват от общността тхакали. Те я варят на бавен огън в метална тенджера и добавят повече шафран от обикновено. В тази общност се приготвят още ястия с козе и пилешко месо. Специалитет за кухнята тхакали е лйетпо кхо - късове варена козя глава, подправени със сечуанския пипер тимур.

чай масала

Други са традициите при неварите - жителите на долината Катманду. В тяхната кухня преобладават местните ястия, като това е и единствената етническа група в Южна Азия, която консумира биволско месо.

Хималайската кухня се доближава изключително много до тибетската. В нея преобладават ястия от пшеница и просо - основните култури отглеждани в тези части на Непал. В ежедневните ястия често се използват картофи, мляко от як и млечно-кисели продукти, зеленчуци и плодове, като папая, банани, плодове от хлебно дърво, манго, лимон, лайм, азиатски круши и др.

Непалската кухня радва и с огромно разнообразие от десерти, повечето от които се приготвят от мляко. Сред най-обичаните са кхир - сладък млечен ориз, джалеби - хрупкави пържени спирали, потопени в сироп, барфи - млечен крем, расбари - хапки от сирене и лалмохан - пържени топки, потопени в сироп.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати