Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Магията на руските сбитни! Ето как да ги приготвите

Магията на руските сбитни! Ето как да ги приготвите

Магията на руските сбитни! Ето как да ги приготвите

Сбитните са традиционни руски топли напитки, които за съжаление отдавна трудно могат да бъдат намерени. Някога, и то само допреди около стотина години, из улиците на всеки по-голям руски град са обикаляли продавачи на сбитни, които са имали завързани на кръста си кърпа с малки чашки, които се пълнели със сбитен на момента и с голяма охота се консумирали от измръзналите купувачи.

Според мнозина специалисти самоварът дължи началото си именно от приготвянето на сбитен. С течение на времето обаче се възприело консумирането на кафе и чай и сбитните били забравени.

Ако все пак искате да се върнете към старите руски времена от 18 и най-вече от 19 в. и да се насладите на топлата напитка, известна като сбитен, можете да пробвате някои от следните рецепти:

Традиционен сбитен

Магията на руските сбитни! Ето как да ги приготвите

Необходими продукти: 700 г бял петмез, 500 г мед, 6, 500 мл вода, по 1 щипка карамфил, мента, хмел и канела

Начин на приготвяне: Всички съставки се кипват във водата и се оставят да врат 40 мин. Ако е необходимо, течността се прецежда и се пие като чай през студените зимни дни.

Московски сбитен

Необходими продукти: 200 г петмез, 250 г мед, 1.5 л вода, по 2 щипки хмел, индийско орехче, бахар и карамфил и 1 щипка канела

Начин на приготвяне: Петмезът и медът се кипват заедно с всички подправки за 10 мин, след което се оставят да престоят около 30 мин. Сбитенът се прецежда и е готов за консумация.

Суздалски сбитен

Руски сбитни

Необходими продукти: 150 г захар, 150 г мед, 1 л вода, по 2 щипки канела, джинджифил, карамфил, дафинов лист и кардамон.

Начин на приготвяне: Медът се разтваря във водата и се оставя да поври около 25 мин, след което към течността се добавят всички останали съставки и се вари 5 мин. Прецежда се и сбитенът е готов.

Сбитен с вино

Руски сбитен

Необходими продукти: 1 л сухо червено вино, 150 г мед, по 1 щипка индийско орехче, карамфил и канела.

Начин на приготвяне: Mедът и виното се кипват заедно с подправките за около 5 мин. Всичко се оставя да престои 30 мин, прецежда се и се поднася горещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest