Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Виенски специалитети

Виенски специалитети

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Торта Сахер

Виенските специалитети не са многобройни, но за сметка на това са популярни из целия свят. Кой не е чувал за прочутия виенски шницел или неустоимата торта Сахер. Специалитетите, идващи от Виена, са неповторими, с характерен вкус и уникални рецепти. Ето и някои от тях:

Виенски шницел

Австрийските кулинари твърдят, че най-вкусният шницел се приготвя от вайсбрат - кръглият мускул на бута на телето. Той се нарича още фалшиво филе.

Необходими продукти: 3 филии бял хляб, 800 г телешки вайсбрат, 4 с.л. брашно, 2 яйца, 2 с.л. масло, 2 с.л. олио, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Средата на хляба се стрива на дребни трохи, които се оставят да изсъхнат. Месото се нарязва на четири равни филии под лекия ъгъл на мускулните влакна. Всяко парче се начуква между два листа прозрачно фолио. Трябва да се постигне дебелина около 3 мм.

Всеки от шницелите се овалва в сол и черен пипер. Поръсва се обилно с брашно, изтупва се и се потапя първо в разбитите яйца, а после и в трохите. С тъпата страна на острието на ножа се оформя решетка. Шницелите се прибират за 15-20 минути във фризера.

Виенски шницел

Маслото и олиото се сгорещяват и в тях се пържат шницелите. Нужни са или 3-4 минути от всяка страна. Ако е необходимо, се добавя още мазнина при слагане на нов шницел.

Виенският специалитет се сервира с резен лимон и картофена салата.

Виенска торта Сахер

Тази торта е един от най-известните Виенски кулинарни специалитети, популярна по целия свят.

Необходими продукти: 130 г масло, 110 г пудра захар, ванилия, 6 жълтъка, 130 г шоколадов кувертюр, 6 белтъка, 110 г кристална захар, 130 г брашно, сладко от кайсии

За глазурата: 250 г шоколад, 200 г захар, 125 мл вода

Начин на приготвяне: Маслото се затопля леко и се разбърква с пудрата захар и ванилията до получаване на въздушна пяна. Един след друг се добавят жълтъците и разтопеният шоколад, като се бърка с тел за яйца. Белтъците се разбиват на сняг. Към тях се добавя кристалната захар и се разбива до втвърдяване. Накрая се добавя брашно.

За печене се използва форма за торта с диаметър 22 см. Застила се с хартия за печене. Сместа се изсипва във формата и се заглажда с шпатула. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса фурна. Докато блатът се надигне, около 15 минути в началото на печенето, фурната стои отворена един пръст. След това се пече още час при затворена фурна.

Докато блатът се пече, се приготвя глазурата. Захарта и водата се кипват и се варят 5 минути, след което се оставят да изстинат леко. Шоколадът се затопля до омекване и се разбърква с получения хладък сироп до получаването на гъста, гладка глазура.

Блатът се вади от формата. Когато изстине, се разрязва хоризонтално на две части. Горната част се изравнява от неравностите чрез допълнително изрязване.

Готовите блатове се намазват с леко затопленото сладко от кайсии. Нареждат се един върху друг и се намазват и отстрани. Когато сладкото изсъхне, тортата се покрива с хладката глазура.

Още австрийски рецепти: Летен щрудел с череши, Австрийски бисквитки с мармалад, Пълнени телешки шницели, Шоколадов шрудел, Австрийски оризов пудинг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest