Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Креолски специалитети

Креолски специалитети

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Креолска кухня

Специфичната креолска кухня е кухнята на Луизиана. Тя се нарича още каджун. Всъщност каджун се нарича основната подправна смес, използвана там. Северна Америка е пресечната точка, в която се смесват няколко етнически кулинарни традиции. Най-популярната форма за обработка е печенето на скара.

Поради това кухнята преобладава от сосове за барбекю с много и разнообразни вкусове. Широко разпространена е и кухнята на южните щати, в комбинация от европейските традиции и екзотичните карибски елементи.

Основните храни са бананите, зелените чушки, бамята, ананасът, омарът, а съставките са предимно люти чушки, сметана, лют сос, лук, масло, целина и ром. Тук ще откриете едни от най-обичаните креолски специалитети:

Креолски котлети

Необходими продукти: 600 г свински котлети, 4 с.л. галета, 4 с.л. лимонов сок, 1 яйце, 1 глава кромид лук, 4 с.л. царевично брашно, 2 с.л. слънчогледово олио, чили сос, 2 скилидки чесън, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Лимоновият сок, олиото, счуканият чесън, нарязаният на ситно лук, солта, черният пипер и чили сосът се смесват в купа. Котлетите се овалват в сместа и се оставят в хладилника за 1 час.

Котлетите се вадят от хладилника, поръсват се в брашно, потапят се в разбитото яйце, а после и в галетата. Пържат се в тиган на умерена температура за около 5-7 минути от всяка страна до получаване на златистокафяв загар. Готовите котлети се отцеждат върху кухненска хартия. Сервират типично по креолски – с резенчета лимон и стрък магданоз

Сух ориз по креолски

Необходими продукти: 200 г ориз, 600 мл вода, 2 с.л. масло, 23 щипки сол

Креолски сос

Необходими продукти: Водата се кипва. Добавят се солта и оризът. След като кипне, котлонът се намалява. Ястието се оставя да ври 8 минути под капак. Готовият ориз се отцежда през гевгир и се измива добре със студена вода.

Подходяща тава се намазва обилно с масло. Оризът се поставя в нея и се оставя на стайна температура за 20 минути. След това се поставя да се пече 20 минути на 180 градуса. На всеки две-три минути се разбърква с дървена лъжица.

Оризът се поднася като гарнитура към всякакви месни и вегетариански ястия.

Креолски сос

Необходими продукти: 1 яйце, 120-150 мл олио, 1-2 с.л. лимонов сок, праз, 1 с.л. горчица, 1 ч.л. настърган хрян, 1/2 ч.л. Уорчестър сос, 1- 2 листа целина, 1/4 ч.л. гранулиран чесън, сол, бял пипер

Начин на приготвяне: Всички продукти се разбиват в блендер. Сосът е подходящ за риба и месо.

Опитайте още: Панирани банани с кленов сироп, Карамелизирани картофки, Пиле с мед и джинджифил по калифорнийски, Сладолед с печен ананас, Бананов чипс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest