Грешки на закуска

Грешки на закуска

Закуска

Всеки знае, че закуската е най-важното хранене за деня. Ако го пропуснете, стомахът ви задължително ще пристърже, ще загубите енергията си и чувството за концентрация. Освен това пропускането на закуската обуславя обилното хранене през останалата част от деня, което, от своя страна, води до напълняване.

Освен че е задължителна, закуската трябва и да е здравословна. Често обаче, въпреки че сме похапнали от най-често препоръчвания плод, мюсли или тост с авокадо, не чувстваме необходимия енергиен тласък. Това е, защото въпреки добрите намерения все още сме склонни да допускаме редица грешки при избора си на храна за закуска.

Чинията за закуска трябва да е пълна наполовина с плодове и зеленчуци, една четвърт да е нещо пълнозърнесто и една четвърт - протеин. Най-честата причина за бързото огладняване е именно пропускането на важните протеини.

Протеинът дава гориво на тялото и е важен за всички процеси в клетките. Приемът само на въглехидрати на закуска като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, хляб неминуемо забавя метаболизма през целия ден и ви оставя гладни. Пропускането на протеините скоро след това ви прави настървени и готови да погълнете по-големи количества храна и в повечето случаи – нездравословна.

Има и още негативи, до които води пропускането на протеини на закуска. По време на храненето в началото на деня човешкото тяло може да преработи около 30 г протеин ефективно. Ако не бъде доставен в този диапазон от време, през останалата част на деня обработването на този хранителен елемент става доста трудно за организма.

Здравословна закуска

Освен всичко друго, пропускайки протеина, вие лишавате тялото си от неговите доказани ползи. Дневно една жена се нуждае от около 80-100 г протеин, като точните количества варират в зависимост от теглото и нивата на активност.

Въпреки всичко, за да доставим на тялото си протеин за закуска, не е необходими да се тъпчем с пържени яйца и бекон. Един от здравословните начини да си доставим необходимите белтъци са варените яйца, сиренето, ядките, киселото мляко, пилешкото и пуешко месо. Други добри източници на протеини са бобовите растения и семената, хумусът, соевите ядки и тофу.

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати