От какви билки се прави турският чай

турски чай

Турският чай не може да се опише – той трябва да се опита. Той е не само много вкусен, но и изключително полезен. В родната му страна се сервира по всяко време – след закуска, обяд и вечеря.

2004 година Турция постави рекорд, като произведе почти 206 хиляди тона чай, което представлява 6.4% от световния пазар. През същата година страната е и първа по консумиране на чай на глава на населението – 2.5 кг на човек. Да видим на какво се дължи така неописуемият интерес към него.

Традиционният турски чай представлява силно подсладен черен чай. Той се отглежда по Източното Черноморие, където климатът е мек, а почвата – плодородна. Листенцата му се берат, сушат и предлагат за приготвянето на чай.

Черният чай е уникален. Той се окислява по-дълго, отколкото другите сортове чай и притежава ясно осезаем аромат. Освен това в него се съдържа голямо количество кофеин, което го прави подходящ заместител на кафето.

Все по-често турският черен чай бива смесван с други добавки, включително с цитрусови такива и със цветове. Традиционният турски чай обаче се приготвя само и единствено с черен чай.

Една от тайните на турския чай се крие в приготвянето му. За целта се използват не един, а 2 чайника, които се произвеждат специално за правенето на чай в страната. Водата за чая се налива в по-големия, който се намира отдолу.

черен чай

В малкия чайник отгоре се поставят ароматните листенца черен чай. Те също се заливат с малко вода. По този начин напитката става наистина силна и ароматна. Двойният чайник се слага на котлона и се запарва около 15-20 минути.

Когато се сервира, първо се налива от запарения чай, а останалата вода се използва за разреждане на чая по собствено предпочитание. Ароматната напитка се сервира в типичните за турския чай стъклени чашки.

Когато се сипва, в нея се слага метална лъжичка, която служи за проводник на топлина и ако чаят е горещ, ще се избегне спукване на стъклените чаши от образувалата се температурна разлика между чашите и чая.

По традиция се овкусява с кубчета шекер - турска захар.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати