Пробиотиците ни предпазват от наследствено затлъстяване

Пробиотици

Наследственото затлъстяване и по-конкретно синдромът на Прадер-Вили може да бъде лекуван с помощта на пробиотици. Подобряването на микрофлората на стомашно-чревния тракт може да бъде от полза за лечението на това състояние, категорични са учени.

Какво представлява синдромът на Прадер-Вили?

Това е генетично заболяване, което се среща сравнително рядко – представлява недостиг на гени в хромозома 15, обясняват ни от агенция Синхуа. Страдащите от синдрома изпитват ненаситен глад, който води и до преяждане и съответно до затлъстяване.

Може да се стигне и до смъртни случаи, посочват специалистите. До момента на лекарите са известни само лекарства, чрез които може да се потиска апетита. Освен това често се прилага и диета с малко калории, но всичко това не дава кой знае какъв резултат.

Специалисти от Шанхайския университет забелязали, че децата, които имат този рядък синдром, имат отклонения на стомашната микрофлора. При децата с нормален ритъм на напълняване се забелязват същите отклонения, посочват учените. Тези резултати подсказали на специалистите, че състоянието на децата може да се подобри, като приемат пробиотици.

Специалистите от Китай провели експеримент, който продължил три месеца. След 12-те седмици гладът на участващите в проучването е взет под контрол, хвалят се китайските специалисти. Едно от дечицата, които са били част от експеримента, е свалило 27 килограма – от 100 кг, малчуганът е достигнал 73 кг след края на проучването.

fast food

Минало изследване на австралийски учени пък установи, че пробиотиците могат да контролират и високото кръвно налягане.

Учени от университета Грифит открили, че пробиотиците намаляват нивата на опасния холестерол, както и на кръвната захар.

Това, от своя страна, ще помогне на ендокринната система да работи по-добре – по този начин ще се постигне равновесие в кръвното налягане, обяснява ръководителят на изследването доктор Джен Сън.

Известно е още, че пробиотиците могат да помогнат и при псориазис, както и при хронична умора.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати