Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим класическа италианска гремолата

Да си направим класическа италианска гремолата

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Гремолата

Гремолата представлява традиционна италианска смес от подправки. Обикновено се използва за поръсване на друго традиционно италианско ястие – оссо буко. В класическият случай гремолатата се използва за поръсване на телешко месо. Цитрусовият привкус на подправката обаче я прави подходяща и за други меса, както и рибни ястия.

Рецептите за гремолата са много и зависят от региона, в който е направена. Тук ще намерите класическата рецепта за гремолата, както и една коренно различна от традиционната.

Класическа италианска гремолата

Необходими продукти: ½ ч.ч. магданоз, 2 с. л. чесън, кората от 1 лимон, черен пипер

Начин на приготвяне: Магданозът и чесънът се нарязват на дребно. Всички продукти се смесват, поръсват се с черен пипер и се разбъркват. Подправката се сервира към всякакви печени меса. Свежият лимонов аромат я прави подходяща и за риба.

Агнешко

Друга разновидност на гремолатата идва от Азия. Тя коренно се различава от италианската.

Мидена гремолата

Необходими продукти:

За мидите: 1 кг миди, 1 ч.ч. бяло вино, рибен бульон, соев сос, рибен сос, джинджифил, лимонова трева

За гремолатата: връзка кориандър, чесън, лимонова кора, виетнамска мента, тайландски босилек, 1/2 червено чили, лимонов сок

Начин на приготвяне: Мидите се измиват добре под течаща прясна вода. Почистват се, като полепналите ракообразни се отстраняват.

В тенджера се смесват малко бяло вино, малко рибен бульон, малко соев сос, малко рибен сос, парче джинджифил и намачкана лимонова трева. Сместа се слага да заври. Когато това стане, се добавят мидите. Огънят се намаля и се оставя да къкри за 5 минути.

Котлонът се изключва и се оставя да къкри още 5 минути. През това време се приготвя класическата азиатска гремолата.

Връзката кориандър, малко чесън, лимонова кора, малко виетнамска мента, малко тайландски босилек и 1/2 червено чили се наситняват и смесват. Мидите се вадят от тенджерата и се слагат в готовата гремолата. Разбърква се бързо и се разсипва в купи за сервиране. Мидената гремолата се поднася с лимонов сок и меко хлебче за потапяне в соса.

Опитайте още:

- Лингуини с тиквички с гремолата;

- Печено агнешко бутче с лимонова гремолата;

- Фусили с маслен сос и цитрусова гремолата;

- Пикантни спагети с калмари и лимонена гремолата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest