Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни, които засилват издръжливостта

Храни, които засилват издръжливостта

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Издръжливост

Тялото на всеки, най-вече на активно спортуващите, се нуждае от подходящо подхранване. То трябва да предоставя на организма подходящите хранителни вещества, които да спомогнат за възстановяването му.

За целта задължително трябва да включите в менюто си тези храни, които доказано подобряват издръжливостта и зареждат тялото с енергия.

Батат

Сладки картофи

Този оранжев зеленчук е богат на фитохимикали – виновниците за цвета му. Сладките картофи са с по-добра хранителна стойност от обикновените и имат по-високи дози фибри, витамин С и витамин B6 в състава си.

Могат да се консумират по всякакъв начин и да се влагат в най-различни ястия. Приемани в умерени количества, сладките картофи са въглехидратите, които няма да ви накарат да надебелеете, а точно обратното – ще ви дадат необходимата енергия.

Киноа

Киноа

Тези уникални семена са с с високо съдържание на протеини, ниско съдържание на въглехидрати и не съдържат глутен. Откритият е тях протеин се нарича цял протеин. Той е съставен от всички девет незаменими аминокиселини, задоволяващи хранителните нужди на човека.

Приемът на киноа се препоръчва активно на вегани, вегетарианци и спортуващи. Растението спомага още за растежа на мускулите, намаляване на теглото, засилване на метаболизма и подпомага естественото изгаряне на мазнините. Киноа съдържа в себе си още магнезий, цинк, витамин В и фолиева киселина – цял арсенал от ползи за тялото.

Овесена каша

Овесена каша

В нея се съдържат разтворими фибри, сложни въглехидрати, протеини в комбинация с нисък гликемичен индекс. Това прави овесената каша перфектно средство за продължително освобождаване на енергия в кръвния поток. Овесена каша предлага на тялото дневна доза витамин B и е богата на минерали и антиоксиданти.

Тази храна спомага за поддържане добро ниво на холестерол в организма и е известена като една от най-питателни храни за организма, особено за спортистите.

Кейл

Кейл

Този вид зеле съдържа високи нива на витамини A, K, В6, калций и желязо. Той е богат на антиоксиданти и помага за регулиране на възпалителните процеси в организма. В кейла се откриват каротеноиди и флавоноиди - два мощни антиоксиданта, които защитават клетките от свободните радикали. В комбинация с високото съдържание на фибри тази храна спомага за понижаване на холестерола.

Чиа

Семена от чиа

В тази суперхрана се открива голямо количество фибри, три пъти повече антиоксиданти от боровинките, както и калций, желязо и протеини. В малките чиа семена има голямо количество омега-3 мастни киселини и хидрофилни съединения. Това означава, че семената от чиа могат да абсорбират повече от дванадесет пъти теглото си във вода, което е условие за продължителна хидратация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest