Вътрешният часовник влияе на хранителните навици

Хранителни навици
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Препоръките относно храненето обикновено се фокусират върху качеството и количеството на храната, но често не и до това кога трябва се консумира. Нови данни помагат нагледно да се илюстрира връзката между времето на хранене, неговите физиологични ефекти и вътрешния часовник на тялото ни.

Изследване, проведено наскоро, доказва пресечната точка между циркадния ритъм - вътрешният часовник на човешкото тяло, поведенческите навици, включително сън, време на ставане и маниери на хранене, и въздействието на тези фактори върху нивата на глюкоза в кръвта.

В експеримента участие са взели 14 здрави участници - 7 мъже и 7 жени. Установено е, че при всеки от тях след консумация на идентични храни глюкозните нива са 17% по-високи, ако се хранят вечер. По време на тестовете е стимулиран и нощен труд на тялото – спане през деня и закуска в 20 часа. Резултатът е занижен глюкозен толеранс. Подобно състояние обикновено води до диабет тип 2.

Работещи жени

Това за пореден път доказва опасностите, пред които са изправени хората, работещи на смени. Тези, които работят извън типичния график от 9 до 5 и често – през нощта, са изложени на повишен риск от редица заболявания. Най-заплашителното последствие е развитието на диабет тип 2.

При минали изследвания бе доказано, че жените, които работят на смени, са с повишен риск от рак и диабет. Дори при работещите в нормални часове рискът може да се завиши, ако консумират въглехидрати вечер или през нощта, а не както е по правило – сутрин.

Учените са категорични, че времето на хранене е от особено значение. Вътрешният ни часовник се нагажда към сигналите, които му се подават. Най-определящи са светлината, както и часът на хранене.

Когато приемът на храна става по едно и също време, това позволява на биологичният часовник да работи по-равномерно. По този начин организмът е по-малко подложен на стрес от промените. Всяко отклонение от тези норми действа стресиращо и е предпоставка за развитието на определени болести.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати