Фестивал на динята стартира днес във Варна

Диня

Забавен и много вкусен празник ще бъде открит тази вечер в морската ни столица. За пръв път варненци и гости на Варна ще могат да присъстват на Фестивал на динята.

Досега празник на динята е провеждан единствено в едно великотърновско село, като е продължавал само ден. Варненци обаче възнамеряват да превърнат своя Фестивал на динята в традиция.

Точно в 19.00 часа шоумените Боби Касиков и Венци Куцуров ще разрежат напращяла диня и ще дадат старт на първия по рода си фестивал в района, който ще превземе Морската градина във Варна в следващите десет дни.

Всяка вечер от 19. 00 до 21.30 часа любителите на червения сочен плод ще могат да посещават работилници за фенери от диня, които са добре познати на всички майки и татковци.

Програмата на динения фестивал ще включва различни прояви, които ще допаднат на малки и големи. На 5-ти август ще се състои изложба на дини, която ще е под надслов Герой от близо и далеч.

Фестивал на динята

Ще се проведе и конкурс за най-сполучлив фенер. През всяка фестивална вечер ще бъде избиран по едно най-добро произведение, а в края на фестивала ще бъде излъчен и победител сред най-добрите фенери.

Организаторите на празника обещават да предоставят дини на всички ентусиасти, които имат желание да се включат в приключенията с дини. Те предполагат, че за десетте фестивални дни ще бъдат нарязани, изядени, аранжирани и подарени над три тона дини, произведени в България, и по-точно в Генерал Тошево и Шабла.

Първите петстотин килограма дини вече са доставени в морската ни столица. Голяма част от тях ще бъдат похапнати още тази вечер. Организаторите на празника споделят, че във фестивала ще се включи и Българският Карвинг клуб. Неговите представители ще запознаят варненци и туристи с уникалното кулинарно изкуство, използвайки дини.

Карвингът произхожда от Азия. Припомняме, че основната идея на това изкуство е да се придаде интересен и привлекателен вид на даден хранителен продукт. Виртуозите в тази сфера с лекота оформят както плодове, така и зеленчуци.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати