Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-полезното от краставицата са нейните семки

Най-полезното от краставицата са нейните семки

Краставици

Краставицата е чудесно допълнение към ракията, отличен съюзник в борбата с излишните килца и бръчките. Именно сега е сезонът на краставиците и специалистите горещо препоръчват да похапваме колкото може повече от този зеленчук. Основната причина за тяхното настояване е високото съдържание в краставицата на микроелементи.

Специалистите са категорични, че този зеленчук съвсем спокойно може да измести околоочните кремове, както и всевъзможните таблетки за отслабване. В зеленчука се съдържат изключително много полезни вещества, като най-ценно от всички е водата – добре известно е, че в краставицата има над 90 % от тази живителна течност.

В краставицата има и много активни ензими. Почитателите на вегетарианството, както и на суровоядството общо взето са фенове на зеленчука. Според някои специалисти сокът от този зеленчук има способността да ревитализира и лекува организма, но само ако се пие редовно и продължително време.

Съветват да се пие сок от краставица в продължение на месец – това ще прочисти черния дроб от токсините и ще укрепи нервната система. Освен това течността ще ускори обмяната на веществата. Важно е да се използва сок от тъмнозелен зеленчук, защото в тях има по-голямо количество витамин В. Освен това не трябва да се бели кората.

Краставицата е най-полезна, когато е откъсната, след като узрее и в нея се е образувало семе. В семето на зеленчука се съдържат два пъти по-голямо количество минерали, отколкото в кората.

Специалистите твърдят, че това са най-полезните краставици. Така да се каже презрялата краставица обикновено има доста по-ниска цена, отколкото хрупкавите и свежи зеленчуци. Това обаче не трябва да ви притеснява, защото именно презрелите краставици са идеални за сок.

Сок от краставици

Малкото калории в зеленчука пък (на половин порция – около 12 калории) правят краставицата чудесен продукт за сваляне на килцата. Смята се че, ако човек се храни само един ден с краставици, без да включва нищо друго в менюто си, ще отслабне около половин килограм.

Краставицата може да се хапва и без никакви добавки, освен това е чудесен източник на фибри и е идеална за междинните хранения. Само 200 грама краставица осигуряват 12 на сто от необходимите фибри за деня.

Силициевият двуокис, който има в зеленчука, пък е важен елемент на съединителната тъкан. Той се съдържа предимно в кората – в момента, този елемент се използва все по-често в козметични средства против бръчки. Проблемът обаче е, че нанесен върху кожата, той трудно попива в дълбочина, затова приемайки го с храната, ще улесните този процес.

В кората на краставицата има още калий, магнезий и др. Тези минерали заедно с натрия помагат за намаляване на кръвното налягане. Краставицата има и кафеена и аскорбинова киселина – тя е чудесен помощник за хора, които задържат вода. Доброто храносмилане и по-лесното усвояване на белтъчните и мазнините лесно могат да бъдат постигнати чрез консумирането на краставици.

Не на последно място, зеленчукът прави косата много блестяща – правете маски с краставична вода, която е много полезна за скалпа. Приготвя се със сокоизстисквачка, ако нямате – настържете зеленчука на ренде и хубаво изстискайте сокът от краставицата.

След това намажете косата си хубаво и след десет минути изплакнете. Краставицата може да помогне и при отоци, кожни проблеми и пр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest