gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Цацата изчезна от заведенията по морето

Цацата изчезна от заведенията по морето

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
96016101k
Цаца
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

Пиенето на студена бира и похапването на цаца са сред традиционните отпускарски занимания на плажуващите българи. Това лято обаче любимата дребна риба на нашенеца сякаш се изгуби от заведенията.

Ресторантите в курортите край морската ни столица пробваха този сезон да скрият от менюто си евтината цаца, а други надуха цените, така че за порция от рибката да се плаща по 3.50, пише МониторБг.

Все пак търсенето на цаца от страна па посетителите не приключи и някои ресторантьори решиха да ѝ намерят заместител, предлагайки на клиентелата си гюмюш, хамсия или попчета.

Последните се хващат край брега от рибарите, стига водата да не е твърде топла. В такива случаи рибоците са се отправили навътре в морето, където да търсят прохлада, обясняват местни въдичари.

Тъй като в момента температурите са високи, се наблюдава незадоволителен улов. Ето защо търговците се принуждават да внасят риба от южните ни съседки. Същевременно на рибната борса във Варна могат да се намери замразена норвежка скумрия за по седем-осем лева килото. Килограм от средиземноморския сафрид пък излиза към десетина лева.

За сметка на това това килограм от гюмюша, който е по-дребен и от цацата, струва два лева. Точно този вид риба се харчел като топъл хляб. Цацата и хамсията вървят малко по-скъпо-към 3 лв./кг.

Риба

Цената на кефала е пет лева килото, а килограм от хариба струва 4 лева. За да си вземете един килограм от средиземноморският паламуд пък, ще трябва да броите дванадесет лева. Горе-долу толкова биха ви излезли още чероморската акула, зарганът и сафридът. Ципурата и лавракът пък вървят по 15 лева килото.

На борсата могат да бъдат открити още шаран (7 лв./кг), бял амур (8 лв./кг), пъстърва (10 лв./кг), щука (7 лв./кг), сардина (4лв./кг), таранка и толстолоб (3 лв./кг), сом (8-12 лв./кг) и др.

При добро желание оттук могат да се купят миди, калмари и хайвер. Цените на рибната борса може и да са по-достъпни за джоба на средностатистическия българин, но за сметка на това цените по кръчмите и ресторантите във Варна са като за пика на летния сезон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати