Рецептата за традиционната италианска капоната идва от Сицилия. Кулинарните традиции на най-големия средиземноморски остров са се формирали хилядолетия наред.
Тук своя отпечатък са оставили редица завоеватели - римляни, византийци, араби, нормандци, елини, немски племена, французи и испанци. Всеки от тях е дал по нещо на местната кулинарна традиция, която днес е една от най-колоритните в цяла Италия.
По бреговете на острова, сицилианските рибари ловят риба, която наричат капоне - морски петел. В миналото тя била рядкост и присъствала на трапезата само на най-богатите. Тъй като капоне била суха риба, местните готвачи я приготвяли със специален сос от зеленчуци.
За бедните тя била недостижима цел и се задоволявали само със зеленчуковото оформление. Така, в началото на 15 век, в менюто на народните сицилиански таверни място намира зеленчукова капоната.
През 16 век на острова биват завъдени и първите патладжани, които тотално изместили рядката риба от продуктите за капоната.
В света съществуват 33 разновидности на рецептата за италианската капоната. Тук ще откриете оригиналната и най-разпространена от тях:
Сицилианска капоната
Необходими продукти: 4 големи патладжана, 2 средни глави лук, 2 големи домата, 6-8 сушени домата, 2 стръка целина, 100 г сливи без костилки, 50 г каперси, 2 с.л. захар, ½ с.л. винен оцет, зехтин, сол.
Начин на приготвяне: Патладжаните се нарязват на кубчета, осоляват се и се оставят настрана. Докато се отцеди горчивият им сок, се приготвят и останалите продукти.
Доматите се потапят за няколко секунди в гореща вода и се обелват. Почистват се от семената и се нарязват на средни кубчета. Лукът се обелва и се нарязва на тънки колелца. Целината и сушените домати се наситняват.
Лукът се запържва в 2 с.л. зехтин, до пълно омекване. След около 5 минути се добавят доматите и се готви още 5 минути. Добавя се цeлината, а след 3-4 минути и сливите и каперсите. Продуктите се готвят на слаб огън около 10 минути.
Патладжанът се измива, нарязва и запържва в отделен съд. Отцежда се от мазнината и се добавя към останалите продукти. Добавят се захарта и оцета и се готви още 10 минути. Капонатата се подправя на вкус и се сваля от огъня. Поднася се топла или студена.