Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да приготвим традиционна италианска капоната

Как да приготвим традиционна италианска капоната

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Капоната

Рецептата за традиционната италианска капоната идва от Сицилия. Кулинарните традиции на най-големия средиземноморски остров са се формирали хилядолетия наред.

Тук своя отпечатък са оставили редица завоеватели - римляни, византийци, араби, нормандци, елини, немски племена, французи и испанци. Всеки от тях е дал по нещо на местната кулинарна традиция, която днес е една от най-колоритните в цяла Италия.

По бреговете на острова, сицилианските рибари ловят риба, която наричат капоне - морски петел. В миналото тя била рядкост и присъствала на трапезата само на най-богатите. Тъй като капоне била суха риба, местните готвачи я приготвяли със специален сос от зеленчуци.

За бедните тя била недостижима цел и се задоволявали само със зеленчуковото оформление. Така, в началото на 15 век, в менюто на народните сицилиански таверни място намира зеленчукова капоната.

През 16 век на острова биват завъдени и първите патладжани, които тотално изместили рядката риба от продуктите за капоната.

В света съществуват 33 разновидности на рецептата за италианската капоната. Тук ще откриете оригиналната и най-разпространена от тях:

Сициалианска Капоната

Сицилианска капоната

Необходими продукти: 4 големи патладжана, 2 средни глави лук, 2 големи домата, 6-8 сушени домата, 2 стръка целина, 100 г сливи без костилки, 50 г каперси, 2 с.л. захар, ½ с.л. винен оцет, зехтин, сол.

Начин на приготвяне: Патладжаните се нарязват на кубчета, осоляват се и се оставят настрана. Докато се отцеди горчивият им сок, се приготвят и останалите продукти.

Доматите се потапят за няколко секунди в гореща вода и се обелват. Почистват се от семената и се нарязват на средни кубчета. Лукът се обелва и се нарязва на тънки колелца. Целината и сушените домати се наситняват.

Лукът се запържва в 2 с.л. зехтин, до пълно омекване. След около 5 минути се добавят доматите и се готви още 5 минути. Добавя се цeлината, а след 3-4 минути и сливите и каперсите. Продуктите се готвят на слаб огън около 10 минути.

Патладжанът се измива, нарязва и запържва в отделен съд. Отцежда се от мазнината и се добавя към останалите продукти. Добавят се захарта и оцета и се готви още 10 минути. Капонатата се подправя на вкус и се сваля от огъня. Поднася се топла или студена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest